Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Sibelius-Akademins musiker håller konserter i Missionskyrkan

Missionskyrkan fungerar denna vecka som plats för två konserter av Sibelius-Akademin. På torsdagen hörs rik flerstämmig kammarmusik, allt från medeltidens Frankrike till aboriginalernas Australien. Lektor Anssi Mattila tycker att Missionskyrkan är speciellt lämplig för gammal musik.

Samarbetet mellan Missionskyrkan och Sibelius-Akademin började för ca fem år sedan. Lektorn i gammal musik Anssi Mattila berättar att han deltog då i Tomasmässan i Missionskyrkan och blev genast förtjust i kyrkan.

”Samarbetet är fantastiskt för Sibelius-Akademin. Missionskyrkan är en fin konsertplats och publiken tycks hitta sin väg hit.”

När jag frågar Anssi Mattila om hans önskemål beträffande samarbetet i framtiden, ser han inga andra brister än att en cembalo kunde finnas färdig i Missionskyrkan.

Också för Missionskyrkan är detta samarbete viktigt. Den vackra Missionskyrkan och dess orgel med ett register på 15 stämmor får den användning som den förtjänar. Verksamhetsledaren för Missionskyrkan Heleena Hilvo är ofta närvarande i konserterna som vaktmästare och har lagt märke till att konserterna alltid drar nya människor till kyrkan.

”Besökarna kan tack vare konserterna bli bekanta med Missionskyrkan och Missionssällskapes verksamhet”, konstaterar Heleena Hilvo.

Läs mera om Sibelius-Akademins konserter i Missionskyrkans händelsekalender på finska http://www.mission.fi/lahetyskirkko/toimintakalenteri/).

Skribenten Pekka Harne är webbredaktör vid Finska Missionssällskapet och präst vid Missionskyrkan .