Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Skolor ligger i ruiner, lärare och elever döda – akut hjälp nödvändig

En hopplös syn mötte delegationen från den evangelisk-lutherska kyrkan i Thailand och Lutherska världsförbundet i en liten fiskarby i Phang Nga län.

Skolbyggnaden var en ruinhög, en del av lärarna och eleverna låg döda. Vågorna hade kastat fiskebåtar på hus, som låg t.o.m. flera kilometer från stranden. Hela byn låg i spillror, tusen invånare hade dött och i länet beräknas 5000 människor vara skadade.

”I fiskarbyn lider människorna av hunger, smärta och sorg. Akut livsmedelshjälp behövs för att de skall klara sig,” berättar pastor Jukka Helle från Finska Missionssällskapet.

”Den här resan har gett mig en konkret inblick i den kris som thailändarna nu brottas med,” konstaterar Helle, som efter svallvågen gett krishjälp åt finländska turister i Phuket och tolkat för EMAs läkargrupp, som letat efter patienter på sjukhusen i södra Thailand.

Mat och medicin

Det var gripande att se bybornas reaktioner, då de märkte att utlänningar var intresserade av att hjälpa den lokala befolkningen, inte bara sina egna landsmän.

Efter att delegationen kartlagt situationen, var det uppenbart att byn genast behövde både livsmedel och mediciner, men också hjälp med att bygga upp byns infrastruktur: det behövdes ett skolhus för barnen, båtar och verktyg för att fiskarna skulle kunna utöva sitt yrke. På detta sätt kan Thailands lilla lutherska kyrka konkret delta i återuppbyggnadsarbetet på krisområdet.

Denna första kartläggning gjordes av kyrkans biskop Visanukorn Upama, rektorn för kyrkans teologiska institut Suk Prachayaporn, Lutherska världsförbundets Asiensekreterare Sally Kee, diakoniavdelningens chef Anneli Könni,ekonom för det lutherska missionssamarbetet Tero Norjanen och pastor Jukka Helle.

Under inkommande vecka underhandlar Suk Prachayaporn och diakonissan Leena Hellemed de lokala myndigheterna om en mera detaljerad  hjälpverksamhet. Finska Missionssällskapets direktor, Seppo Rissanen, kommer att resa med till Phuket och Phang Nga. Rissanen besöker som bäst Thailand och FMS-missionärerna, som varit engagerade i krisarbetet.

Minnesgudstjänster för finländarna i Bangkok och Pattaya

Under inkommande vecka förrättas två minnesgudstjänster, där man vill komma ihåg de finländska katastrofoffren och deras anhöriga. Den 11 januari hålls en gudstjänst på Skandinaviska kyrkan i Bangkok. Den förrättas av biskop Wille Riekkinen och planeras av FMS pastorerna Jukka Helle, Suvimarja Rannankari-Norjanen samt teol.dr Lilja Kinnunen-Riipinen.

Wille Riekkinen deltar också i den finska minnesgudstjänsten i Pattaya den 12 januari i Royal Garden Marriot Hotel. Finländare, som blivit kvar i Pattaya efter katastrofen, har uttryckt en speciell önskan om att en sådan gudstjänst skall firas.

Lilja Kinnunen-Riipinen. Bangkok/FMS