Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Söndagens gudstjänst på FST5 från Tanzania

Söndagen den 15.11.2009 kl.12 sänds en televiserad gudstjänst på YLE FST5 från Ilboru kyrka utanför Arusha i Tanzania. Biskop emeritus Erik Vikström predikar och kyrkoherde Gideon Kivuyo från Arusha är liturg. Gudstjänsten har regisserats av Leif Lindgren, som tillsammans med biskopen också har svarat för radions Andrum andakter denna vecka från Tanzania.

Biskop emeritus Erik Vikström, som undervisar i teologi vid Makumira universitet, är utsänd av Finska Missionssällskapet. Gudstjänsten är ett led i sällskapets150-årsjubileum 2009. Den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania har en varit en viktig samarbetspartner för Finska Missionssällskapet, som inledde arbetet i landet år 1948.
Gudstjänsten firas på swahili och textas till svenska. Tre körer medverkar, bland annat en masajkör från en av församlingens kapellförsamlingar.

Körsång och auktion på kyrkbacken

Den drygt två timmar långa gudstjänsten firades i Ilboru kyrka söndagen den 18 oktober klockan 7.30 på morgonen, den tid församlingen vanligtvis firar gudstjänst. I FST5 sänds gudstjänsten i en klippt version på 75 minuter.
En gudstjänst i Tanzania slutar traditionellt med körsång på kyrkbacken. Sedan vidtar en auktion där man säljer produkter som församlingsmedlemmarna har donerat.
Ilboru missionsstation med tillhörande skola grundades kring sekelskiftet 1800-1900, på sluttningen av det 4 500 meter höga berget Meru. Detta var den första missionsstationen på Arushastammens område. Den första kyrkan byggdes 1904.

På församlingens område bor ca 5 000 personer. Församlingen har 1 500 registrerade medlemmar. Varje söndag deltar mellan 400 och 500 personer i gudstjänsten.

Gudstjänsten syns på http://areena.yle.fi/video/552225

Åsa Holmvik, KT/Ann-Christine Marttinen, FMS