Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Stöd till venezolanska flyktingar och sjukhus i Gaza

Lutherska världsförbundet utbildar och stöder venezolanska flyktingar i Colombia. Foto: LVF

Finska Missionssällskapet har beviljat 30 000 euro till Augusta Victoria sjukhuset i östra Jerusalem för humanitärt arbete på sjukhusen i Gaza. Samma summa har beviljats för att hjälpa venezolanska flyktingar som befinner sig i Colombia. Hjälpen kanaliseras via Lutherska världsförbundet.

En halv miljon flyktingar från Venezuela

På grund av den politiska kris som fortgått i Venezuela i åratal har mer än en miljon människor lämnat landet. En halv miljon av dessa lever nu som flyktingar i grannlandet Colombia.

Till departementet Arauca som ligger vid gränsen mot Venezuela har det kommit mer än 20 000 flyktingar. Deras situation är svår: levnadsförhållandena är dåliga, de saknar pengar för mat och andra förnödenheter och de har det svårt att hitta jobb.

Finska Missionssällskapet har redan länge stött Lutherska världsförbundets arbete i Colombia. Världsförbundet delar ut mat- och förnödenhetskuponger till flyktingarna samt ger handledning i jobbsökande. Dessutom ordnar man särskilt med tanke på kvinnor och ungdomar skolning i säkerhetsfrågor, medborgerliga rättigheter och sätt att förbättra levnadsförhållandena.

Sjukhusen i Gaza lider brist

Den 14 maj 2018 samlades tiotusentals palestinier för att protestera vid de säkerhetsstängsel som uppförts vid gränsen mot Gaza. Mer än 60 människor dog och omkring 2 800 skadades då israelisk militär öppnade eld mot demonstranterna.

De dåligt utrustade sjukhusen och hälsostationerna i Gaza klarade inte av att vårda alla de skadade. Augusta Victoria sjukhuset i östra Jerusalem, som upprätthålls av Lutherska världsförbundet, sände den första gruppen läkare och sjukvårdare samt mediciner och sjukvårdsartiklar till Gaza redan den 16 maj. Sedan dess har flera andra grupper bistått sjukhusen i Gaza.

Stöd Finska Missionssällskapets katastrofarbete.