Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Sylvia Raulo från Finska Missionssällskapet koordinerar hjälparbete i Ukraina, Slovakien och Polen

Sylvia Raulo från Finska Missionssällskapet ska koordinera hjälparbete bland ukrainska flyktingar i Ukraina, Slovakien och Polen. De lokala kyrkorna utför hjälparbete på plats och arbetet koordineras av Lutherska världsförbundet.

”Livet vinner över döden, och ljuset över mörkret”, står det på affischen bakom Sylvia Raulo. Bilden är tagen i Lviv, Ukraina.

”Kriget i Ukraina och människors lidande berör oss alla. Det har varit mycket imponerande att se hur lokala kyrkobesökare –från studerande till symfoniorkestermedlemmar–hjälper flyktingar som anlänt bland annat från Mariupol och Charkiv. Hjälparbetet fungerar långt på frivilligbasis, och volontärerna jobbar väldigt organiserat och engagerat, trots att de vet att det här kan pågå länge”, berättar Raulo.

De lutherska kyrkorna i Ukraina, Polen och Slovakien tar emot flyktingar och stöder människor som flyr krig och bombningar. Dessa kyrkor är små minoritetskyrkor, men de hjälper med de resurser de har.

Sylvia Raulo har över trettio års erfarenhet av utvecklingssamarbete, och humanitärt arbete i krisområden, exempelvis efter jordbävningen i Haiti.  Raulo har även erfarenhet av samarbete mellan kyrkor, särskilt i Östeuropa. Vid Missionssällskapet fungerar Raulo som specialsakkunning inom utveckling av internationellt arbete, men på grund av situationen i Ukraina åkte hon måndagen den 25 april till Polen för att koordinera Lutherska världsförbundets hjälparbete. Där planerar hon stanna fram till midsommaren.

”Jag är glad att Missionssällskapet kan vara med om att stöda det otroligt viktiga arbete som de lokala människorna och samfunden gör. Då jag i tiderna var utbytesstudent i Polen hade jag aldrig trott att jag någon gång skulle återvända för att hjälpa offren för det krig som pågår i grannlandet.”

Finska Missionssällskapet är medlem i Lutherska världsförbundet och stöder arbete bland flyktingar.

Pavlo Shvarts, biskop i den tyska evangelisk-lutherska kyrkan i Ukraina hälsar till oss finländare. Videon är filmad av Sylvia Raulo.