Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Teemu Laajasalo avgår som ordförande för Missionssällskapets styrelse

Teemu Laajasalo. Bild: Kyrkans bildbank/Aarne Ormio

Biskopen i Helsingfors stift Teemu Laajasalo har fredagen den 27 november avgått som ordförande för Finska Missionssällskapets styrelse. Beslutet hänför sig till det nya insamlingstillståndet som Finska Missionssällskapet ansöker om.

”Enligt den nya insamlingslagen som trädde i kraft i våras kan dagsböterna som jag blivit dömd till för bokföringsbrott av oaktsamhet äventyra insamlingstillståndet. Lotteristyrelsen som beviljar tillståndet gav lov att göra ändringar i sällskapets ledning så att jag kunde ha fortsatt i styrelsen, men enligt min bedömning skulle det ha medfört extra arbete och belastat Missionssällskapets ledning oskäligt mycket. Jag vill inte att mina tidigare misslyckanden ska hindra Missionssällskapets framtida framgångar, och därför beslöt jag mig för att avgå”, säger Teemu Laajasalo.

Hovrätten dömde i mars Laajasalo till dagsböter för bokföringsbrott av oaktsamhet.

”Vi beklagar Teemu Laajasalos avgång”, säger Missionssällskapets verksamhetsledare Rolf Steffansson. ”Han har intagit en framträdande roll som biskop och åtnjuter aktning i både kyrka och samhälle, och han har gjort ett gott jobb som ordförande för Missionssällskapet, speciellt i det rådande utmanande läget.”

Som ordförande för Missionssällskapets styrelse fungerar tills vidare viceordförande lagfaren assessor Sari Anetjärvi. Hon blev invald i styrelsen sommaren 2019.