Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Thuso har rehabiliterat handikappade i 20 år

I norra Botswana firades en stor tackfest den 12 september. Rehabiliteringscentret i Thuso, (ordet betyder hjälp), fyllde 20 år.

Missionär Helmi Makkonen arbetade för 30 år sedan som barnmorska på missionsstationen i Sehitwa och undrade vart de handikappade barnen försvann efter födseln. Hon började gå omkring i hemmen och hittade barn som var gömda i bakre rum. Fortfarande tror människor att handikapp förorsakas av förbannelse.

Helmi Makkonen arrangerade läger för handikappade med bibelundervisning, bashälsovård och rehabilitering på programmet. Det stora behovet ledde till att Thuso lutherska rehabiliteringscenter grundades i byn Maun.

Helmi Makkonen fick ett eget kvarter

Man förberedde den stora festen genom att måla och renovera centrets byggnader. Framför administrationsbyggnaden restes två flaggstänger, en för Botswanas flagga, en för Thuso.

På jubileumsmorgonen gjorde gästerna en rundvandring på området. Varje byggnad fick ett namn enligt någon person, som inverkat på utvecklingen i Thuso. Terapibyggnaden kallas nu Helmi Makkonens kvarter.

Handikappade berättade om rehabiliteringen

Huvudfesten hölls på Thuso sportplan i två vita tält. Festen inleddes med nationalsången. Efter inledande bön och presentation av gästerna följde tal och musik.

Hälsovårdsminister Modukamele höll festtalet och gav verksamheten i Thuso en eloge.

F.d. elever berättade om vad centret betytt för dem. Skomakareleven O. Ditau har startat en egen firma, K. Ledimo, som deltagit i intensivterapi promenerar hu självständigt och är med i arbetslivet.

Tio personer av Thusos personal på trettio har arbetat i centret i över tio år och fick ett diplom. Festen avslutades med en festmåltid.

Maarit Haltia, skribenten är fysioterapeut och arbetar i Thuso