Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Trettondagens kollekt stöder det kyrkliga arbetet i Malawi

Glädje och sång i Malawis evangelisk-lutherska kyrka. Foto: Joanna Lindén-Montes
Glädje och sång i Malawis evangelisk-lutherska kyrka. Foto: Joanna Lindén-Montes

Den 6 januari uppbärs trettondagens kollekt i Borgå stift till församlings- och förkunnelsearbetet i Malawi.

Malawis evangelisk-lutherska kyrka, ELCM, har omkring 100 000 medlemmar och mer än 300 församlingar men bara 49 präster. Kyrkan växer snabbt och behöver därför nya medarbetare.  För att möta behoven i kyrkans nio prosterier ordnar kyrkans ledning varje år ett utbildningsprogram för kyrkans evangelister och präster i Malawis huvudstad Lilongwe.

Både grund- och fortsättningskursen pågår tre månader och förverkligas med stöd av Finska Missionssällskapet. Ungefär 30 personer kan delta i varje kurs. Under kursens gång arbetar deltagarna som praktikanter i de olika församlingarna under ledning av länsprostarna. En del av deltagarna i evangelistkurserna kan fortsätta studera teologi på universitetsnivå i Tanzania eller Sydafrika.

– Kyrkan ger människorna livsmod i en vardag som är fylld av utmaningar. Budskapet om Guds nåd är hoppfullt och behövs här. Vi är en inkluderande kyrka och arbetar mot stigmatisering av de som lever med hiv och aids, säger Honest Sungo, en av de evangelister som gått utbildningen.

Fokus på kvinnornas kapacitet

Kvinnorna har en speciellt viktig roll i församlingarna eftersom de koordinerar mycket av det praktiska arbetet och är aktiva inom kyrkokörerna. Den lutherska kyrkan i Malawi kännetecknas av sina musikaliska satsningar.

– Det är viktigt att kvinnorna också kan delta i utbildningsprogrammen. Vi stärker deras ledarskapsförmåga och många av de kvinnor som deltagit i utbildningen predikar i gudstjänsterna och utvecklar kvinnoverksamheten, säger Feston Phiri, som har ansvarat för personalutbildningen vid ELCM sedan år 2005.

Finska Missionssällskapet stöder kyrkans teologiska utbildning genom fyra återkommande stipendier för teologiska studier vid Tumaini-universitetet i Iringa, Tanzania.

Isaac Siyani hör till en av de präster som fick stipendium för att studera i Tanzania åren 2010-2012.

– Jag har lärt mig mycket praktiskt som jag kan använda i mitt arbete här hemma. Jag är redo att föra kunskapen vidare till mina medarbetare. Gott ledarskap är avgörande för hur väl kyrkan utvecklas.

Finska Missionssällskapet har understött personalutbildningen vid Malawis evangelisk-lutherska kyrka sedan 2009. ELCM bär ett stort samhällsansvar. Diakoniverksamheten är av hög prioritet och kyrkan upplyser befolkningen om deras rättigheter. Kyrkan driver också ett omfattande påvekansarbete. Aids-upplysningen är integrerad i kyrkans kristna fostran.

Delta i Mobilkollekten: Sänd GÅVA5 (5 euro) eller GÅVA10 (10 euro) till numret 16155   

Läs mera om arbetet i Malawi

Se Malawifilmen ”Afrikas varma hjärta”