Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Trettondagskollekten till församlingsarbete i Senegal

På trettondagen, den 6 januari kommer vi ihåg österns vise, som leddes av stjärnan till Jesus-barnet. Därför har trettondagen traditionellt firats som missionens dag. Kollekten i vårt lands lutherska kyrkor uppbärs för evangelisation och församlingsarbete i den lutherska kyrkan i Senegal, via Finska Missionssällskapet .

Den lutherska kyrkan i Senegal grundades år 1987 som en följd av missionsarbete. Finska Missionssällskapets arbete i Senegal inleddes år 1974. I detta nu har kyrkan 12 församlingar och ca 4 000 medlemmar. Kyrkan använder tre språk, serer, wolof och pular i sin verksamhet. Nya människogrupper nås genom evangelisation, arbete bland ungdom och kvinnor samt genom biståndsarbete i byarna. Kyrkan har under de senaste åren satsat speciellt på söndagsskolor, skriftskolor och musik.

Modersmålet livsviktigt

En speciellt viktig arbetsform med tanke på framtiden är basundervisning på modersmålet. Landets officiella skolspråk är franska, som de flesta inte behärskar. Staten kan inte erbjuda skolplatser åt alla barn. Kyrkan satsar på både läsundervisning och förskoleundervisning. Finländska faddrar understöder ca 250 barns och ungdomars skolgång.

Finska Missionssällskapets missionärer har också varit engagerade i bibelöversättning. För två år sedan, på trettondagen, togs översättningen av hela bibeln på serer i bruk. Bl.a. finlandssvenskarna Stig-Olof och Kristina Fernström samt Britta Lassus har varit med i översättningsteamet. Gamla testamentet på pular översätts som bäst. Genom det egna modersmålet öppnar sig också den religiösa dimensionen på ett nytt sätt. Även annan litteratur har skapats på lokala språk.

Man kan också ge en gåva via mobiltelefon. För att ge 10 euro skriv ett textmeddelande KOLLEKT10, för att ge 5 euro skriv KOLLEKT5. Sänd meddelandet till numret 16160. Tjänsten fungerar med följande operatörer: Sonera, Elisa, DNA, Saunalahti, Kolumbus, ZeroForty och TeleFinland.

Ann-Christine Marttinen