Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Trots coronarestriktionerna inbringade De vackraste julsångerna nästan en halv miljon till världens barn

Med intäkterna från De vackraste julsångerna stöder Finska Missionssällskapet utsatta barn i över 20 länder. Dövskolan i Hosaina, Etiopien. Bild: Virve Rissanen

– Till följd av strikta coronarestriktioner och inställda sångstunder inbringade kampanjen De vackraste julsångerna endast cirka hälften av de normala intäkterna, med andra ord 448 000 €. Tack till alla som gav en gåva. Resultatet är ganska bra under rådande omständigheter, säger vice verksamhetsledare Satu Kantola vid Finska Missionssällskapet.

Merparten av inkomsterna från De vackraste julsångernas består traditionellt av kollekt från församlingarnas sångtillfällen. Nu då man inte kunde samla in kollekt är en större andel av intäkterna gåvor från privatpersoner.

– Vi är mycket glada att privatpersoner vill fortsätta ge julgåvor till de mest utsatta barnen i världen. Även församlingar donerade till kampanjen för att ersätta bortfallna kollekter.

Ännu under hösten funderade man i församlingarna på alternativa sätt att förverkliga sångtillfällen. Mot slutet av året förvärrades coronaläget och då återstod nästan bara möjligheten att ordna virtuella tillfällen. Många tittare hittade dem, vilket är ett tecken på att De vackraste julsångerna är en viktig del av finländarnas julfirande. Exempelvis samlade det allsångstillfälle som Finska Missionssällskapet ordnade för hela landet (Koko Suomen Kauneimmat Joululaulut) sammanlagt över 150 000 tittare på YouTube och Facebook. I många församlingar delade man ut sånghäften till hemmen. Bland annat i huvudstadsregionen och i Tammerfors fick man ett häfte hem med församlingens tidning.

Vi har en ny julsångsfavorit!

På webbsidan De vackraste julsångerna kunde man som vanligt rösta på sin julsångsfavorit. Totalt 13 500 personer, varav 1 600 svenskspråkiga, deltog i röstningen.

Den vackraste julsången år 2020 blev Himlen i min famn, av Carola Häggkvist och Erik Hillestad. På andra plats kom den mångåriga vinnaren Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt av Jean Sibelius och Zacharias Topelius. Trea i topp var Stilla natt, heliga natt som är tonsatt av Franz Gruber, med text av Joseph Mohr.

De vackraste julsångerna har ordnats sedan 1973. Evenemanget kom till då kantorerna ville utveckla en tillställning för tredje advent, som var en lugn söndag i kyrkorna. Tanken var att arrangera ett evenemang, i samarbete med Finska Missionssällskapet, där man också kunde samla in kollekt för missionen. Med intäkterna stöder Finska Missionssällskapet utsatta barn i över 20 länder.

devackrastejulsångerna.fi