Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Två missiler träffade kyrkans skola i Pakistan

Två missiler träffade den 20 november kyrkans Pennell Memorial School i staden Bannu i Pakistans Nordvästra gränsprovins. Missilattacken skedde på natten och ingen skadades. Skolhuset, speciellt laboratoriet och några klassrum fick stora skador. Finska Missionssällskapet har understött byggandet av skolan och fått biståndsmedel för projektet från Finlands utrikesministerium.

Talebanerna sköt 17 missiler torsdag natt, av vilka två träffade Pennell Memorial School. Skolan drivs av Pakistans protestantiska kyrka och tryggar barnens möjligheter att få högklassig utbildning, oberoende av religionstillhörighet.
Finska Missionssällskapets regionkoordinator Reino Junttila, som just återvänt från området, hade hört att missilattacken var talebanernas svar på en amerikansk missilattack.

Kyrkans skolor, kyrkbyggnaden och Pennell Memorial Hospital befinner sig på stadens militärområde. Skolan och sjukhuset har fått sitt namn efter Bannus legendariska engelska missionsläkare Theodor L. Pennell (1867 – 1912).

Konservativt turbulent område

Bannu med omnejd är ett konservativt muslimskt område vid gränsen mot Afghanistan. Just här är det viktigt att kristna och muslimska barn får gå i skola tillsammans. Kyrkans skolor har i decennier arbetat för fred och försoning på långsikt och främjat rättvisa i ett samhälle, där endast de privilegierade har möjlighet till högre utbildning.

Finska Missionssällskapet har arbetat inom utbildning och hälsovård i Pakistans Nordvästra gränsprovins sedan år 1960. För närvarande arbetar tre missionärer från Finska Missionssällskapet i Pakistan, en i Peshawar och två i det kristna sjukhuset i Tank.

Ann-Christine Marttinen