Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Uteblivna kollekter fick Esbo svenska församling att donera direkt till De vackraste julsångerna

Adventstiden är annorlunda, men den är fin och stämningsfull ändå, säger kyrkoherde Kira Ertman från Esbo svenska församling.

Coronarestriktionerna har skärpts igen och på många håll kan man inte ordna De vackraste julsångerna ens i form av utomhusevenemang. Då vi inte har evenemang uteblir kollekten. Esbo svenska församling beslöt att donera 2 000 euro till samma insamlingsändamål som kollekten skulle ha samlats till, det vill säga Finska Missionssällskapets arbete för världens barn i över 20 länder.

– Julsånger  är en viktig del av julfirandet för många, även för mig själv. Det är en tradition att gå till någon närliggande kyrka och sjunga De vackraste julsångerna. På grund av de skärpta restriktionerna var vi tvungna att slopa all samlande verksamhet. Jag sörjde över att alla allsångstillfällen har avbokats och att alla kollekter också skulle utebli. Då föddes tanken att donera direkt till insamlingen De vackraste julsångerna. Församlingsrådets beslut var enhälligt. Det kändes som ett fint avslut på församlingsrådets verksamhetsår, säger kyrkoherde Kira Ertman.

– Det  känns ledsamt att inte kunna träffa församlingsmedlemmarna ansikte mot ansikte under adventstiden, och ännu vet vi ju inte hur det blir med själva julhelgen. Så vi försöker tänka kreativt : ladda upp material och inspiration på sociala medier och hemsidan. Vi ställer också upp för samtal per telefon, e-post och WhatsApp.

Församlingar har varit flitiga med att flytta sina evenemang med De vackraste julsångerna liksom andra tillfällen till nätet. Även Finska Missionssällskapet sänder ett allsångsevenemang med De vackraste julsångerna på YouTube och våra finska Facebooksidor den 13 december kl. 18 (inspelningen kan ses framtill 6.1).

Via Missionssällskapets finska FB-sidor kan man också sjunga med Urkuharmooni Sisters, som består av kvinnliga kantorer från Tammerfors, den 11 december kl. 15.

På Missionssällskapets finska webbsidor snurrar också en julsångskaraoke, i vars takt alla och envar kan sjunga när och var som helst under hela december månad.