Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Utjämningen i kampen mot människohandel – Kwan: ”Jag lyckades fly”

Kwan flydde människohandeln. Idag kan hon försörja sig tack vare en manikyrsalong som hon startat. Foto: Salla Matilainen
Kambodja. Kwan flydde människohandeln. Idag kan hon försörja sig tack vare en manikyrsalong som hon startat. Foto: Salla Matilainen

Finska Missionssällskapets utjämningskampanj stöder offer för människohandel så att de kan bygga upp sina liv igen. Kwan är en av de kvinnor som fått hjälp. Så här berättar hon:

”Jag var 24 år när jag lämnade Laos och åkte till Thailand. Jag ville hjälpa min stora familj att klara sig bättre. Jag träffade en dam som erbjöd mig några dagars servitrisjobb i samband med det thailändska nyåret. Jag blev chockad då jag förstod att det inte fanns något jobb. Jag hamnade på en bordell och tvingades till prostitution.Till slut lyckades jag fly från bordellen och fick komma till ett skyddshem som Finska Missionssällskapet stöder. På skyddshemmet fanns andra som hade hamnat i samma situation. Där fick jag lära mig ett yrke och nu har jag kunnat öppna en egen manikyrsalong. Jag förtjänar sex euro per dag och med de pengarna kan jag försörja mig själv och min familj”, berättar Kwan.

Finska Missionssällskapets samarbetsorganisationer arbetar för att offren för människohandel ska få en trygg hemresa och kunna återanpassa sig i sina samhällen. Samarbetsparterna stöder också offren så att de kan skaffa sig ett yrke och försörja sig. Ungdomarna får en ny start genom yrkesutbildning, stödnätverk och småskalig företagsamhet.

Fattigdom föder människohandel

Kvinnorna i Sydostasien lever i ett brytningsskede mellan traditionell och modern livsstil. Den ekonomiska tillväxten har varit stor, men välståndet är ojämnt fördelat. De stora klyftorna mellan fattiga och rika samt bristen på arbete får många bybor att söka sig till storstäderna eller över gränsen till andra länder. De lockas med löften om välbetalda jobb, men sänds i stället ofta med förfalskade papper till slaveri. Genom att stoppa fattigdomen kan vi förhindra människohandel.

En tredjedel av världens människohandel inträffar i Mekong-området. Idag lever 27 miljoner människor i slavliknande förhållanden, som en följd av människohandel. Närmare 4 miljoner människor blir årligen offer. Största delen av kvinnor och barn.

Delta i Kampanjen och läs mera på www.utjämning.fi