Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Utjämningskampanjen har startat – hjälp världens fattigaste försörja sig

Den årliga utjämningen inleddes på vårdagjämningen. I år kan du hjälpa världens fattigaste människor försörja sig genom att trygga deras rätt till mark.

Det finns en miljard fattiga i världen. Av dem är 80 procent beroende av jordbruk. Den som äger en bit mark kan odla mat och försörja sig. En egen jordplätt är med andra ord otroligt värdefull. Intäkterna från Utjämningen går till att hjälpa dem som saknar mark och dem som riskerar att förlora den.

Nästan hälften av alla som lever i fattigdom saknar odlingsmark eller har för liten odlingsareal. Många har förlorat sin mark på grund av diskriminerande lagstiftning, konflikter, miljökatastrofer eller markstölder utförda av storföretag.

Fattiga människor utan egen mark att bruka lever i stor otrygghet och tvingas ofta in i slavliknande arbete. Många blir flyktingar i sitt eget land.

Finska Missionssällskapet hjälper de mest utsatta genom att upplysa om markrättigheter, lösa marktvister, lobba för urfolkens rättigheter till mark, kämpa för kvinnors och minoriteters tillgång till mark och hjälpa dem starta odlingar.

Till kampanjsidan: www.utjämning.fi