Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Vår personal i Kambodja återvänder till Finland på grund av coronaläget

Missionssällskapets samarbetspartner i Kambodja, First Step, har under pandemin förmedlat information om hur man skyddar sig mot coronan. Bild: First Step.

Missionssällskapets fem anställda i Kambodja med familjer återvänder tillfälligt hem till Finland på grund av den snabbt eskalerande coronapandemin och bristen på vaccin.

I Kambodja med sina drygt 16 miljoner invånare kallas denna vecka för svarta veckan eftersom nästan tusen nya coronafall konstaterades under tisdagen. Man har påbörjat en vaccinationskampanj i landet vars målsättning är att få alla invånare i provinserna Phom Penh och Kandal – cirka tre miljoner människor – inklusive utlänningarna, vaccinerade med Sinopharm. Det kinesiska vaccinet Sinopharm är inte godkänt av EU eller WHO.

”Orsaken till att vi skickar hem finländarna är att få dem undan den snabbt eskalerande pandemin. Samtidigt kan de, när det blir deras tur i vaccinationsordningen, få ett vaccin som har konstaterats tryggt innan de återvänder till Kambodja”, berättar regionchef Olli Pitkänen. Kambodja har meddelat att man i fortsättningen måste vara vaccinerad för att få visum.

Det humanitära läget i landet håller på att förvärras och människorna har redan under flera veckor tvingats leva under nedstängning på grund av coronan. Särskilt i de så kallade röda områdena i Phnom Penh, som är helt stängda, lider människorna redan av matbrist vilket har lett till protester bland befolkningen. I de röda områdena får man inte lämna sitt hem, enda undantaget är hälsoskäl, utan man måste stanna hemma och vänta på vatten och livsmedelshjälp från staten.

”De allra mest utsatta har lidit mest av läget, och den kaotiska situationen i landet möjliggör ett godtyckligt maktbruk. På grund av restriktionerna kan man inte förtjäna sitt levebröd, allt är stängt och livsmedelspriserna har fördubblats. Kyrkan gör för närvarande sitt yttersta för att underlätta situationen, de delar ut mat, tygmasker, ger hygienrådgivning och besöker i mån av möjlighet nödställda familjer, vars psykiska hälsa de fysiska begränsningarna sätter på prov”, säger Pia Ruotsala, Missionssällskapets utsända i Kambodja.

Finska Missionssällskapet har nio projekt i Kambodja. Med dessa strävar vi bland annat till att stöda landets minoriteter, hjälpa församlingar i deras arbete mot människohandel och stärka funktionshindrade människors ställning. Under coronapandemin har man i projekten stött coronaförebyggande arbete på olika sätt, exempelvis genom att utbilda socialarbetare och förmedla kunskap om hur man skyddar sig mot coronan samt genom att stärka matsäkerheten i byarna.

Finska Missionssällskapets utsända arbetar officiellt för den lokala lutherska kyrkan och tillsvidare har de inte kunnat få coronavaccin. De finländska arbetstagarna har jobbat på distans under flera veckor och kommunicerat med samarbetspartnerna via olika elektroniska tjänster. I Finland fortsätter de distansarbeta och håller virtuell kontakt med kollegerna i Kambodja. Planen är att våra anställda återvänder till Kambodja genast då de blivit vaccinerade.

”Min egen lokala arbetsgemenskap och kyrkoledaren Sreyleak understöder Missionssällskapets beslut, men väntar med glädje på att vi återvänder vaccinerade. Även i Kambodja är man van vid videosamtal och att hålla kontakt på distans, med andra ord kan jag då jag är i Finland lita på att kontakten håller och bär oss på båda sidor. De sänder mig till Finland för att berätta om situationen i Kambodja och för att be om förbön, eftersom det är viktigt för Kambodjas kyrka att vi i Finland ser deras situation”, säger Ruotsala.

Tilläggsinformation:

Regionchef Olli Pitkänen
fornamn.efternamn@felm.org
tfn. +358 40 539 0058