Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

100 000 euro till jordbävningsoffren i Nepal

Kathmandudalen har drabbats hårt av jordbävningen. Foto: Lutherska världsförbundet
Kathmandudalen har drabbats hårt av jordbävningen. Foto: Lutherska världsförbundet

Nepal drabbades på lördagen den 25.4 av en kraftig och omfattande jordbävning nära huvudstaden Kathmandu. Enligt nuvarande uppgifter har 1 900 personer dött. Antalet väntas stiger i takt med att mera information blir tillgänglig och myndigheterna kommer i kontakt med isolerade orter. Kathmandudalen, som drabbades hårdast av jordbävningen, är tätbefolkad.

Finska Missionssällskapet sänder 100 000 euro från sin katastroffond via Lutherska världsförbundet. Hjälputdelningen sköts av världsförbundets Nepalavdelning. Finska Missionssällskapet har åtta anställda i Nepal, som alla är oskadda och kommer att delta i hjälparbetet.

– Stämningen är sorgsen och förvirrad, också full av väntan, säger Finska Missionssällskapets arbetare i Nepal, Anni Takko. Det har tydligen dött 500 människor i Kathmandu, men det är svårt att få reda på det verkliga antalet. Sjukhusen är fulla. Området där vi befinner oss är ställvis nästan som en krigszon, trots att förstörelse är liten i jämförelse.

– I natt sov vi alla i tält utomhus, det kom konstant nya efterskalv. Idag kom ett nytt, större skalv. Vi stannar utomhus. Matbutikerna är tomma, det går inte att köpa mera taltid till telefonerna i butikerna. Det blir säkert brist på rent vatten.

Anni Takko rapporterar att Finska Missionssällskapet ännu inte fått kontakt med alla sina samarbetsparter i Nepal. Men de parter man lyckats nå berättar att de lokala medarbetarna mår bra.

– Vi försöker vara i kontakt med alla våra samarbetsparter. Vi har ännu inga rapporter om dödsfall. Vi kommer att delta i Lutherska världsförbundets krismöten, om vi har möjlighet. Nu kartlägger vi ännu skadorna och hjälpbehovet.

Just nu behöver de som drabbats av jordbävningen skydd, vatten, mat och hygienartiklar.

Finska Missionssällskapet har verkat i Nepal sedan 1978. Det långsiktiga arbetet fokuserar på att hjälpa de mest utsatta genom att förbättra deras livsvillkor. De lokala samarbetsparterna utgörs av medborgarorganisationer och kyrkor. Finska Missionssällskapet har fadderverksamhet i Nepal och utreder som bäst fadderbarnens situation. Sällskapets katastrofhjälp når fram oavsett etnisk bakgrund, religion och nationalitet.

Nepal är en av världens fattigaste nationer: en fjärdedel av invånarna lever under fattigdomsgränsen. Statens har svag beredskap för att hjälpa i katastrofsituationer. Omkring 80 procent av befolkningen får sin utkomst genom småskaligt jordbruk. Inkomstskillnaderna mellan landsbygden och huvudstaden Kathmandu är enorma.

Missionärerna Maria och Ben Westerling, vars arbete stöds av församlingar i Borgå stift, befann sig på en arbetsresa i Finland när jordbävningen inträffade. Deras dotter Frida Westerling är däremot i Kathmandu, där hon arbetar som praktikant via Finska Missionssällskapet. Hon är oskadd och i trygghet.

Så här kan du hjälpa

Ge en gåva via nätbanken

Gör en inbetalning:

Stöd Finska Missionssällskapets katastroffond genom att göra en inbetalning till kontonummer
FI60 8179 9710 0312 86 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.

Ring vår donationstelefon:

Hjälp genom att ringa 0600 11320. Samtalet kostar 20,28 euro + lna.

Donera via textmeddelande:

För att ge 5 euro, sänd ett textmeddelande med texten HJÄLP5 till numret 16155.  För att ge 10 euro, sänd textmeddelandet HJÄLP10 till numret 16155.