Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

#160berättelser Bimala blir djurskötare

"Min mamma säger att jag skall koncentrera mig på skolan nu och att jag inte behöver gifta mig ännu.” Tack vare stöd från Finska Missionssällskapet kan Bimala Bishwakarma studera till djurskötare. Foto: Janne Juhaninmäki

Bimala Bishwakarma (18) är en ung dalitkvinna från Mugu i Nepal. Tack vare fadderstöd från Finska Missionssällskapet kunde hon gå i högstadiet och gymnasiet och nu får hon stöd för att kunna skaffa sig en yrkesutbildning. Hon är klar med den ett år långa teoriutbildningen och har redan gjort hälften av den sex månader långa praktiken.

När Finska Missionssällskapet inledde fadderarbetet i Mugu år 2005, gick bara 30 dalit-flickor i hela länet i skola. Tack vare fadderstöd och upplysningsarbete har attityderna förändrats. Bimala är yngst i sin familj och hon har fått gå i skola under en tid då det även i Mugu varit en vanlig syn att se dalit-flickor i skolbänken.

– Mina föräldrar har aldrig gått i någon skola. Inte min äldsta syster heller. Ibland är hon arg på våra föräldrar på grund av det. Mina två äldre bröder har också gått i skola mindre än mig. De har svårt att få jobb och en av dem planerar att fara till Dubai och söka jobb.

Äktenskap får vänta

Många av Bimalas vänner är redan gifta och har barn. Bimalas föräldrar har uppmuntrat henne att studera. Hennes storebror föreslog att hon skulle bli djurskötare eftersom sådana behövs i trakten där familjen bor. Ändå oroar hon sig för att inte få jobb. Det är dyrt att grunda ett eget företag och eftersom hon hör till den lägre kasten kan det vara svårt att få jobb på statens djurkliniker. Sin praktik gör Bimala på en djurklinik Tikapur i södra Nepal.

– Här pratar ingen om kasttillhörighet och mina arbetskamrater är trevliga mot mig. Annat var det under skoltiden i Mugu. Jag fick inte komma in i mina vänners hem. Mina vänner tyckte nog att jag kunde komma in, men inte deras föräldrar. Ändå är det bättre nu än då mina föräldrar var unga. De fick inte ens gå i närheten av husen där människor från den högre kasten bodde, berättar Bimala.

Ändå saknar hon Mugu och drömmer om att hitta jobb där. Senast besökte hon föräldrarna i oktober.

– Jag kan inte åka hem så ofta eftersom bussresan till huvudstaden i Mugu räcker tre dagar och därifrån tar det ännu en och en halv dag att gå hem.

Bimala är tacksam för det stöd hon fått för att studera. Familjens inkomster skulle inte ha räckt till.

– Om jag ännu fick önska något så vore det att få hjälp med att söka jobb, när den dagen närmar sig.

Text och foton: Janne Juhaninmäki

#160berättelser

Under år 2019 firar Finska Missionssällskapet sitt 160-årsjubileum. Som tema för jubileumsåret har vi valt 160 berättelser om hopp.

Stöd vår 160-årsinsamling och ge andra nytt hopp