Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Afghanska flyktingar är utlämnade åt vintern i Pakistan – Finska Missionssällskapet ger 25 000 euro i humanitärt stöd

Finska Missionssällskapet ger 25 000 euro från sin katastroffond i humanitär hjälp till Pakistan. Vinterperioden är kall och familjerna som kommit från Afghanistan behöver täcken, varma kläder och mat. Pakistan har över 1,4 miljoner afghanska flyktingar.

Finska Missionssällskapet och Peshawars stift ger stöd åt 30 familjer under fyra månaders tid. Foto: Peshawars stift

Missionssällskapets stöd är avsett för afghanska familjer som bor i flyktingläger i närheten av Peshawar i Pakistan. Stödet består av mathjälp, hygienprodukter, kläder, täcken, mediciner och kontanter.

Trettio familjer, med andra ord cirka 240 personer, får stöd under fyra månader. Under tiden ger vintern vika för våren och det underlättar familjernas liv en aning.

De afghanska flyktingarna har fått tält, täcken och mat av FN:s flyktingorganisation. Eftersom familjerna är stora och det är kallt under vintern räcker inte täckena och de varma kläderna till alla.

Missionssällskapets långvariga samarbetspartner Peshawars stift ser till att hjälpen kommer fram. De har redan under mer än femton år distribuerat humanitär hjälp i många katastrofer, bland annat åt överlevare i jordbävningar och översvämningar.

De afghanska flyktingarna i Pakistan var 1,4 miljoner i augusti – nu säkert många fler

Talibanerna kom till makten i Afghanistan i augusti 2021. Då följde länderna i väst med den kaotiska situationen på flygplatsen i Kabul där många afghaner förtvivlat försökte fly sitt land.

Endast en liten del av den enorma flyktingströmmen syntes på flygplatsen. De flesta flydde över gränsen till Pakistan eller Iran. FN:s flyktingorganisation uppskattar att det finns över 2,2 miljoner registrerade afghanska flyktingar i Afghanistans grannländer och därtill några miljoner oregistrerade  (FN:s flyktingorganisation).

I augusti 2021 fanns det redan över 1,4 miljoner registrerade afghanska flyktingar i Pakistan (FN:s flyktingorganisation). Efter det har det enligt olika uppskattningar anlänt så många som 300 000 afghaner, men inga exakta siffror finns att tillgå.

Från Afghanistans huvudstad Kabul är det mindre än 300 kilometer till staden Peshawar – och från gränsen mellan Afghanistan och Pakistan är det bara 50 kilometer till Peshawar. Därför är de flesta flyktingar i Peshawar och i provinsen Khyber Pakhtunkhwan som omger staden. I provinsen bor över 800 000 registrerade afghanska flyktingar.

Text: Heli Vuohelainen

Stöd vårt katastrofarbete