Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Biskoparna kräver att regeringen agerar för global matsäkerhet

Ställningstagandet “Ge oss idag vårt dagliga bröd” påminner oss om att det dagliga brödet är en grundförutsättning för ett människovärdigt liv. Finska Missionssällskapet arbetar för att förbättra matsäkerheten i världen.

“Vi vill föra fram konkreta alternativ för matsäkerhet och påverka samhället”, säger biskop Björn Vikström och poängterar att Finland är en viktig aktör som kan påverka i Europa.
De lutherska biskoparna vädjar till medborgerliga och samhälleliga påverkare. Förutom att ge omedelbar hjälp ser kyrkorna som sin plikt att verka för ett humanare samhälle.
Förenta nationerna har uppskattat att 17 000 barn dör av hunger varje dag – ett barn var femte sekund, sex miljoner barn per år (november 2009).

Kräver att regeringen tar ställning

Ärkebiskopen och de övriga biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland publicerade sitt ställningstagande för världens matsäkerhet fredagen den 15 oktober 2010.
Biskoparna påminner om att lösningarna är politiska och att de behöver ett brett medborgerligt stöd. Förändringen kräver modiga förespråkare.
– Därför vädjar vi till medborgerliga och samhälleliga påverkare att de låter sin röst höras och bildar en världsomfattande rörelse för att utrota hungern, säger biskop Vikström.

Dela lika – resurser finns

Finska Missionssällskapet arbetar för matsäkerhet i sina samarbetsländer. Sällskapet ordande ett seminarium den 13.10 där experter på matsäkerhet sammanstrålade för att diskutera framtida utmaningar.
Kampanjkoordinatorn från Ecumenical Advocacy Alliance, Angeline Munzara (Zimbabwe) samt biträdande direktör Hannu Shipena, Namibias jordbruks- och återflyttningsministerium, gav praktiska exempel på hur vi kan minska svälten i världen.
Utjämningskampanjen 2010 fokuserar på en rättvis fördelning av jordens resurser och matsäkerhet i Senegal och Mauretanien. Ecumenical Advocacy Alliance (EAA) har organiserat en internationell matvecka som pågår fram till den 16.10. Finska Missionssällskapet är medlem i EAA.

Läs biskoparnas ställningstagande här

Utjämningskampanjen 2010

Kyrklig Tidningstjänst/Finska Missionssällskapet