Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

”Det bästa jag någonsin hört en religiös ledare säga” – ledande biskop i Tanzania gav sitt stöd till tonårsmammor

Vid FN:s människorättsmöte fick vi höra ett exceptionellt anförande, till vars innehåll även Finska Missionssällskapet bidragit.

Finska Missionssällskapets sakkunniga inom barns rättigheter Anna Holmström (t.v.), ledande biskop vid Tanzanias lutherska kyrka Fredrick O. Shoo och Finlands ambassadör i Tanzania Riitta Swan i en presskonferens.

Ännu för ett halvt år sedan fick en tanzanisk tonårsflicka inte återvända till skolan om hon blivit gravid under studierna. Inga undantag tilläts, inte ens om graviditeten fått sin början efter en våldtäkt. I höstas upphävdes äntligen den gamla regeln.

Ledande biskop vid Tanzanias lutherska kyrka Fredrick O. Shoo sade i sitt anförande vid FN:s människorättsråd i Genève den 23 mars att enbart detta inte är tillräckligt.

”Kyrkan önskar mera socialt, ekonomiskt och psykologiskt stöd åt tonårsmödrar och deras barn eftersom stigmat fortfarande är starkt.”

Shoo sade också att kyrkan uppmuntrar regeringen att satsa på förebyggande åtgärder i skolan. Att stärka undervisningen i hälsolära som en del av den officiella läroplanen, och att erbjuda ungdomsvänliga tjänster för reproduktiv hälsa är exempel på sådana insatser.

Vad hände däremellan?

Lutherska världsförbundet bjöd in Finska Missionssällskapet i höstas för att diskutera med olika länders representationer. Lutherska världsförbundet, Missionssällskapet och Tanzanias lutherska kyrka framförde att den lagstiftning som diskriminerar tonårsmammor måste upphävas. De hade hört att många kvinnliga parlamentariker var inne på samma linje. Två veckor senare upphävdes lagen.

Lutherska världsförbundet rekommenderade att Tanzanias lutherska kyrka och Missionssällskapet fortsätter sitt samarbete. Kyrkans programchef Patricia Mwaikenda bjöd in självaste biskop Shoon som talare till FN:s universella periodiska granskning (eng. UPR). Alla medlemsländers människorättssituation granskas regelbundet av UNP.

Lutherska värdsförbundets Emmanuel Gore, Patricia Mwaikenda, kyrkans hälsochef Paul Mmbando och Anna Holmström från Finska Missionssällskapet planerade anförandet. En representant från Unesco hjälpte till med språkdräkten för att anförandet skulle vara tillräckligt djärvt, men ändå hålla sig till godkänd terminologi.

”Det här var ett samarbete som Patricia, Emmanuel och jag ledde, men utan biskopen hade det inte blivit något av det. Talet han höll igår var fantastiskt och det bästa tal som jag någonsin hört en religiös ledare hålla”, säger Holmström.

Fredrick O. Shoo är känd för att vara en biskop som tar ställning i samhälleliga frågor. Han har förespråkat miljöfrågor och arrangerat trädplanteringskampanjer. Ifjol deltog han i en tillställning gällande funktionshindrade kvinnors och flickor reproduktiva hälsa.

Arbetet för att hjälpa flickor fortsätter

Efter anförandet hölls en presskonferens där både biskop Shoo, kyrkans hälsochef, Finlands ambassadör i Tanzania Riitta Swan och Finska Missionssällskapets Anna Holmström talade.

I sitt tal på swahili använde biskop Shoo sig av en liknelse, som man ofta gör i Tanzania. Han sade att om vi förbjuder barn att ta sig bakom en låst dörr så går barnet helt säkert dit. Därför är öppen diskussion och undervisning ett bättre alternativ.

Både Holmström och Swan lyfte fram exempel från Finlands historia i sitt tal. Swan berättade hur man i Finland märkte att skolmaten inverkade gynnsamt på barnens inlärning. Holmström nämnde att när hälsoläran inte längre var ett obligatoriskt skolämne på 1990-talet ökade könssjukdomarna och det blev vanligare med tidig sex bland ungdomar.

”Nu fortsätter vi främja tanzaniska flickors rättigheter och ser till att nå de mål som Shoon nämnde. Vi arbetar vidare i samma grupp och samarbetar med exempelvis Sveriges lutherska kyrka”, säger Holmström.

Text Virve Rissanen