Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Församlingen i Fatick får en egen kyrka

Niokhor Sène, Latyr Diouf och Waly Thiaw tillsammans med kyrkans president Adama Faye. Foto: Anni Takko.

Under åren 2017-2018 samlade Borgå stift in två stiftskollekter för ett kyrkbygge i Fatick i Senegal. Stiftskollekterna hämtade totalt 18 385 euro. Även privatpersoner deltog i insamlingen. Kerstin och Erik Vikströms bemärkelsedagsinsamling hämtade 3 310 euro, Karin Rudnäs minneskonto gav 2 389 euro och andra gåvor 2 220 euro. Totalt kom det in 26 304 euro till kyrkbygget.

I Fatick har kyrkbygget så småningom kommit igång. I oktober ifjol var det mesta av pappersarbetet gjort, men eftersom man måste vänta på byggnadstillståndet kom själva arbetet igång först i januari i år då man började dra el och vatten till byggplatsen. Så snart det är klart kan man börja med själva kyrkobyggnaden.

Intill platsen där kyrkan byggs finns ett utbildningscenter för unga kvinnor som kyrkans fadderarbete understöder. Tomten köptes förmånligt redan år 2000. Den lutherska kyrkans administration finns i Fatick, men trots det har man aldrig haft en skild kyrkobyggnad där. Ett litet rum i samma utrymmen som kyrkans kontor (som tidigare fungerat som butik) har hittills fungerat som Faticks kyrka. Det lilla utrymmet finns alldeles intill torget som är mycket högljutt just om söndagarna då man ordnar gudstjänster. En egen kyrka ger de kristna i Fatick en starkare identitet, något som är viktigt i en omgivning där 95 procent är muslimer.

Text: Britt-Helen Lindman

Läs mera om projektet:

23.5.2017: “Hjälp oss bygga en kyrka i Fatick”