Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Försiktigt goda nyheter från Etiopien: Fadderbarnen är oskadda, vår evakuerade anställda har återvänt, och katastrofhjälpen kom fram

I större delen av Etiopien har den beväpnade konflikten lugnat sig. Statens trupper har återtagit städerna Dessie, Kombolcha och Woldiya. Som en försonande gest har staten befriat framstående politiska fångar. I området Tigray fortsätter konflikten och regeringens trupper gör flyganfall. Det råder stor press på parterna i konflikten att påbörja fredsförhandlingar.

Med Missionssällskapets stöd har flyktingar fått madrasser, filtar, matolja och bönmjöl.

”Personalen som arbetar för Finska Missionssällskapets samarbetspartner har återvänt, eller är på väg att återvända, till sina hem i de nordliga delarna av Etiopien”, berättar landchefen för Etiopien Kristiina Ojala.

”Kontor och kyrkans utrymmen har plundrats, liksom Missionssällskapets värdshus i Dessie. Det är ändå en lättnad att veta att de anställda och fadderbarnen är oskadda, enligt de uppgifter vi har just nu”, säger Ojala.

I huvudstaden Addis Abeba har livet fortsatt nästan som vanligt under konflikten. Missionssällskapets anställda Mekonnen Mulat återvände till staden i slutet av förra veckan.

”Jag är verkligt glad att jag kunde återvända. När vi lämnade landet visste vi inte hur situationen skulle utvecklas”, berättar Mekonnen. Han har redan kommit i gång med sitt vanliga arbete bland hörselskadade människor. Mekonnen utbildar lärare om hörselskadades specialbehov. Enligt nuvarande planer hålls den första utbildningen efter hans återkomst i februari. Arbetet stöds av Finlands utvecklingssamarbete.

I slutet att förra året gav Missionssällskapet nästan 200 000 euro i humanitärt stöd till etiopier som tvingades fly sina hem på grund av konflikten. Pengar omdirigerades bland annat från arbete som på grund av krigstillståndet inte kunde utföras.  Den humanitära hjälpen nådde fram till flyktingcentra i området Bahir Dar i slutet av förra året. Över 6000 flyktingar fick madrasser, filtar, matolja och bönmjöl.

I slutet av december beslöt Etiopiens parlament grunda en kommission som främjar nationell dialog, och som har som uppdrag att hitta en politisk lösning till de många samhälleliga problemen i Etiopien. Även andra lovande signaler finns:

”Det årliga mötet för Afrikanska unionens chefer hålls i Addis Abeba om två veckor. Det är ett tecken på att situationen i landet har lugnat sig”, säger Mekonnen.

Missionssällskapets samarbetspartner i norra Etiopien börjar nu ta sina hem i besittning igen och håller på att återuppta arbetet. Över 12 000 människor nås av Missionssällskapets arbete i området där konflikten nu lugnat sig.