Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Hungersnöden förvärras i Myanmar – ”Vi har inte råd att köpa mat”

Missionssällskapet gav mathjälp till 14 780 människor i Myanmar förra året. Hjälpen nådde fram via samarbetskyrkorna. Coronapandemin och kriget har orsakat problem i livsmedelsproduktionen.

Barnen utgör en tredjedel av dem som fått mathjälp i Myanmar.

25-åriga San beskriver situationen så här:

”Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi har hoppat över en måltid. Vi har inte haft råd att köpa mat. Vi fick mat för tre eller fyra veckor tack vare den mathjälp som Federationen för Myanmars lutherska kyrkor delade ut.”

San bor i Myanmars största stad, Yangon, tillsammans med sin mamma och tre yngre syskon. Han tackar Missionssällskapets understödare för all hjälp.

Tillgången på mat i Myanmar har försvårats av coronavirusets framfart, det eskalerande inbördeskriget och den påföljande ekonomiska krisen. Många är på flykt inom landet och dessutom orsakar klimatförändringen problem. Det finns ingen lättnad i sikte.

Missionssällskapet har gett ris, majs, olja och lök i mathjälp.

Nedbrända hus och dödsskjutningar

Mathjälpen som Missionssällskapet gett omfattade bland annat ris, majs, olja och lök.

”Det kommer att råda brist på ris om tre-fyra månader i Myanmar”, uppskattar en av den lokala kyrkans anställda, vars namn vi inte kan publicera av säkerhetsskäl.

”Området Sagaing är en av de viktiga risproducenterna i landet. För att strypa motståndsrörelsen har Myanmars militärjunta bränt bönders hus på stora områden. Bönderna har inga hem att återvända till för att återuppta odlandet.”

Enligt olika nyhetskällor sköt militärjuntans helikoptrar kvinnor till döds när de planterade ris i området.

Det har blivit svårare att odla ris i landet eftersom priset har stigit dramatiskt på till exempel gödsel, medel för insektsbekämpning, samt bränsle. Exportpriset på ris har däremot inte stigit.

Alla typer av arbeten duger

Priset på ris och andra konsumtionsprodukter kommer ytterligare att stiga. Inflationen sätter hård press på fattiga familjer, som förlitat sig på riset som basvara. Ungefär 50-60 procent av kaloriintaget i deras kost kommer från riset.

”I Yangon gör de äldre vilken som helst typ av tillfälliga arbeten för att livnära våra barn. De som bor på landsbygden har inte samma möjlighet till extra inkomster”.

”Vi gör allt vi kan för att gå sida vid sida med församlingsmedlemmarna under den här svåra tiden”.

Donera till katastroffonden