Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Internationella kvinnodagen 8.3: Identitetsbevis ger Nepals dalitkvinnor makt över sina liv

Finska Missionssällskapets partnerorganisation Samaritan Uplift Service hjälper daliterna i Nepal ansöka om identitetsbevis. Foto: Joanna Lindén-Montes.
Finska Missionssällskapets partnerorganisation Samaritan Uplift Service hjälper daliterna i Nepal ansöka om identitetsbevis. Foto: Joanna Lindén-Montes.

Det finns 1,7 miljoner musharer i Nepal. Musharerna räknas höra till den lägsta kasten, daliterna. Kvinnorna är speciellt utsatta – de lider av dubbel diskriminering. Men ett id-kort kan förändra deras liv.

Största delen av kvinnorna i de fattiga dalitbyarna i Terai är analfabeter – utan identitetsbevis får de inte gå i skola. Flickorna blir bortgifta när de är mellan 13 och 15 år, och hälsotillståndet hos kvinnor och barn är undermåligt. De utsätts ofta för våld och saknar självbestämmanderätt. Kvinnorna arbetar inom jordbruket, men saknar egen mark. De kan inte äga land, hämta ved från offentliga skogar, eller rösta.

”Nu finns jag!”

Finska Missionssällskapet kämpar för de fattiga och jordlösa daliternas rättigheter. Identitetsbevis är ett första steg upp ur fattigdom och förtryck.

– I Nepal kan man få ett id-kort som 16-åring, men om föräldrarna inte har identitetsbevis får inte barnen det heller och kan inte börja skola. Utan id-kort existerar man inte i den nepalesiska statens ögon och kan varken registrera mark, få sjukvård, utbildning eller pension. De som saknar id-bevis riskerar också att falla offer för människohandel, säger Heikki Takko, rådgivare för utvecklingssamarbetet i Nepal.

Arbetet genomförs av sällskapets samarbetsorganisation Samaritan Uplift Service. Projektet stöder drygt 12 000 personer, varav största delen är jordlösa daliter eller etniska minoriteter.

– Nu finns jag. Jag är en människa, utbrister en av kvinnorna som fått ett identitetsbevis.

Etiska gåvor hjälper

Kom ihåg internationella kvinnodagen! Uppvakta med en Etisk gåva som gör gott och sprider glädje nära och fjärran. I nätbutiken www.etiskgava.fi kan du köpa ett identitetsbevis eller en annan gåva som hjälper Nepals kvinnor.

Köp ett identitetsbevis

Text: Joanna Lindén-Montes