Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Jordbävningen i Nepal förstörde flera skolor – Missionssällskapet ger psykologisk första hjälp till skolbarn

En kraftig jordbävning i Nepal dödade hundratals människor och förstörde tiotusentals hem. För skolbarn innebär katastrofen ett uppehåll i skolgången, och en traumatisk upplevelse kräver stöd för den psykisk hälsan.

I slutet av förra veckan, på fredagskvällen, drabbade en kraftig jordbävning med en magnitud på 5,6 den västra delen av Nepal. Jordbävningen orsakade den största förstörelsen i Karnal-provinsen i distrikten Jajarkot och Västra Rukum.

Enligt aktuell information orsakade jordbävningen mer än 150 dödsfall och mer än 250 skadade. Dessutom har mer än 9 000 hem totalförstörts och 19 000 hem har skadats, enligt Nepals Röda Kors.

Missionssällskapet har två projekt i katastrofområdet tillsammans med CMC-Nepal och organisationen Sahas. De anställda hos samarbetspartnerna och Missionssällskapet mår bra, men en kurator som deltagit i CMC-Nepal-projektet och sju elever dog i jordbävningen.

”Jordbävningen har helt eller delvis förstört skolorna i vårt arbetsområde. Vi vet fortfarande inte när barnen kommer att kunna gå tillbaka till skolan. Dessutom kommer traumat som orsakats av jordbävningen att påverka barns inlärning. Missionssällskapet har haft ett arbete inom området som stödjer utbildningen av skolkuratorer. De har kunskapen att stödja elevernas psykiska hälsa, säger Terhi Teiskonlahti, chef för Missionssällskapets landskontor i Nepal.

Med stöd av missionssällskapet erbjuder CMC elever, lärare och föräldrar psykologisk första hjälp, som syftar till att förebygga de långsiktiga effekterna av traumat på inlärningen.

Enligt nuvarande uppgifter har totalt 12 av de skolor som deltagit i CMC-projektet blivit helt eller delvis förstörda. I samhällena i Sahas-projektet har två hus förstörts delvis.

Jordbävningen gör livet ännu svårare för nepaleserna. Karnal-provinsen är den fattigaste i Nepal. Ungefär hälften av invånarna där lever i fattigdom. Få av människorna i området kan läsa, emigration är vanlig och ungefär en fjärdedel av befolkningen är diskriminerade daliter av låg kast.

”Vi vet också att flera av de rasade byggnaderna har varit de mest utsatta grupperna av människors, de så kallade daliternas, och före detta livegnas hus. Situationen gör deras liv ännu mer eländigt”, beskriver Teiskonlahti.

***Med stöd av Finlands anslag för utvecklingssamarbete***

Text: Tarmo Ylhävuori

Enligt aktuella uppgifter har 12 av de skolor som deltagit i utvecklingen av psykiskt hälsoarbete blivit helt eller delvis förstörda. Foto: CMC-Nepal.