Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Kinesiska räddningsstyrkor hjälper jordbävningsoffer i Turkiet

Amity Foundation, Finska Missionssällskapets kinesiska partnerorganisation, är på plats och deltar i räddningsarbetet efter jordbävningen i Turkiet. Över 10 000 katastrofdrabbade har fått nödhjälp i området.

Jordbävningarna i Syrien och Turkiet är en av århundradets värsta naturkatastrofer. Över 50 000 människor har dött. 26 miljoner människor bor i det drabbade området. Foto: Amity Foundation

Det kinesiska teamet reste iväg den 8 februari och anlände till de drabbade områdena i Turkiet den 10 februari. Utifrån behovskartläggningen har till exempel tält, sovsäckar och liggunderlag, livsmedel och hygienutrustning, som blöjor, tandborstar och desinfektionsmedel, levererats till området. Minst 10 000 människor i regionen har dragit nytta av hjälppaketen.

Amity Foundation fortsätter nu hjälparbetet i Turkiet med lokala styrkor och fokuserar förutom distribution av nödhjälp, också på arrangemangen för inkvartering av människor som har förlorat sina hem. Man samlar också in medel för hjälparbete på den syriska sidan.

Amity Foundation har tidigare erfarenhet av katastrofarbete, till exempel efter jordbävningarna 2008 och 2013 i Sichuan, Kina. “Vi vill lära oss mer om internationellt räddningsarbete så att vi kan agera ännu bättre vid humanitära kriser i framtiden”, säger Cui Yazhou, som ingår i hjälpteamet.

Yazhou fortsätter med att berätta hur han, mitt i arbetet under utmanande förhållanden, har blivit berörd av vänligheten och värmen från människorna han har mött på vägen. ”Redan på flygplatsen i Wuhan släppte myndigheterna oss snabbt igenom tullen när de hörde att vi var på väg till hjälparbete. Flygvärdinnorna uttryckte också sina välsignelser på flyget. Efter att ha landat i Turkiet rusade lokalbefolkningen för att hjälpa oss, och människorna på katastrofplatsen har sett till att vi också får äta”, säger Yazhou.

Amity Foundations hjälparbetare reste till Turkiet cirka ett dygn efter jordbävningen. Foto: Amity Foundation

Ekonomiskt stöd och andlig omsorg från Hongkong

Hongkongs kristna råd har också beviljat ekonomiskt stöd till de humanitära insatserna. Rådet uppmanar till bön för dem som drabbats av katastrofen:

“Barmhärtige Gud, vi ber för offren för den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien. Den kraftiga jordbävningen som drabbade södra Turkiet nära den syriska gränsen har orsakat enorma skador i båda länderna. Många byggnader har kollapsat och förstörts, vilket gör många hemlösa. Många har dödats. Den hårda vinterns kyla försvårar arbetet avsevärt.

Se dem som plötsligt gått bort. Trösta dem som sörjer avlidna anhöriga eller väntar på nyheter om förlorade nära och kära. Ge tro och mod till de lidande och sorgsna. Trösta dem som väntar i rädsla på nästa jordbävning. Och lindra smärtan hos överlevande som väntar på hjälp.

Herre, trösta de som lider i denna katastrof. Var deras klippa när jorden vägrar att stå stilla. Och ta dem som förlorat sina hem under dina vingar

Barmhärtige Gud, vi ber för hjälparbetet. Vi ber för de lokala myndigheterna och internationella räddningsorganisationerna, Gud, ge dem visdom och skicklighet att agera i katastrofen, att lugna offren och att skaffa tillräckligt med arbetskraft och förnödenheter. Gud, ta hand om räddningsarbetarna som jobbar dag och natt. Fyll våra hjärtan med medkänsla, hjälp oss att agera snabbt, att ge av oss själva, att agera för rättvisa och att be utan uppehåll för dem som behöver oss mest i denna stund av förtvivlan.”

I vår Herre Jesu Kristi namn. Amen.

Amity Foundation är en kristen medborgarorganisation i Kina och en av pionjärerna i Kina inom social- och diakoniarbete. Finska Missionssällskapet stöder speciellt Amity Foundations arbete för utsatta barn.

Hongkongs kristna råd är en protestantisk, ekumenisk organisation. Finska Missionssällskapet och dess samarbetskyrka, Hongkongs evangelisk-lutherska kyrka, är båda medlemmar i Hongkongs krisna råd.

Finska Missionssällskapet hjälper de jordbävningsdrabbade i Syrien tillsammans med ACT-alliansen.

Stöd katastroffonden

Källor:

Amity Foundation

China Christian Daily

WHO