Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Crafting Hope

Låt din kreativitet ge nytt hopp! Samla en grupp som vill hantverka tillsammans och jobba samtidigt för en bättre värld.

Bli inspirerad!

Crafting Hope kombinerar kreativt skapande med möjligheten att stöda utsatta människors levnadsförhållanden. Produkterna som skapas genom Crafting Hope kan säljas t.ex. vid basarer, hantverksmässor, via församlingens hemsida eller på andra evenemang. Genom att hantverka tillsammans kan du och din grupp utveckla er egen kreativitet samtidigt som ni arbetar för en bättre värld

Hur kommer jag igång?

1. Samla en grupp som vill skapa något kreativt tillsammans. Crafting Hope fungerar även bra för dig som vill tillverka hantverk på egen hand.

2. Beslut er för vad ni vill tillverka. Kanske finns det någon som kan lära ut ett hantverk till resten av gruppen, eller finns det något nytt ni vill lära er tillsammans? Nedan finns även tips på enkla hantverk med färdiga instruktioner.

3. Beslut er för var ni vill sälja de färdiga hantverken, till exempel på er församlings basarer eller lokala hantverksmässor. Ett annat förslag är att ta emot beställningar på förhand.

4. Välj tillsammans vart de insamlade medlen ska gå. Gärna får pengarna stöda församlingens understödsprojekt eller -missionär via Missionssällskapet, men ni kan också välja att stöda något av dessa ändamål. Ni kan betala in via länken eller via er församling.

5. Tillverka produkterna och marknadsför det tillfälle och plats där de kommer att säljas. Lyft gärna fram insamlingsändamålet och produkterna på sociala medier.

Om ni vill marknadsföra gruppernas träffar får ni gärna använda er av våra affisch- och bannerbottnar.

Karleby svenska församling tillverkade en påskåda av trä innehållande påskgräs, servetter, ett ljus, godis och ett kort inför påsk. Lådorna såldes till förmån för missionen och levererades vid behov ända hem. 32 lådor såldes och fler skulle ha gått åt.

Eftersom detta var så populärt tillverkades även en morsdagslåda, som innehöll en blomma, en mugg, småbröd, en hudvårdsprodukt (som apoteken donerade), ett kort av en lokal konstnär och en hälsning av tre mammor. En av mammorna var Christina Heikkilä, en av Missionssällskapets missionärer vars arbete församlingen stöder. Morsdagslådan kostade 25 euro och den såldes i trettio exemplar 

Använd fantasin och gör miljövänliga kort av överblivet presentpapper, böcker eller annat som blivit över. Sälj korten på t.ex. församlingens basar och ge intäkterna från kortförsäljningen till Finska Missionssällskapets Miljöbank, som planterar träd i bl.a. Nepal.

Etiketter och fler idéer finns här. 

Sy miljövänliga fruktpåsar av tyg. Instruktioner hittar du bl.a. på Marthornas hemsida.

Köp bionedbrytbara disktrasor och textilpennor och låt kreativiteten flöda. Stryk disktrasorna innan användning.

 

 

 

 

 

 

En bivaxduk är ett miljövänligt alternativ till plastfolie. Prefekt att ha med på utfärden eller att vira runt lunchsmörgåsen. Fungerar också utmärkt för att täcka över en skål med mat i kylskåpet.

Du behöver bomullstyg, bivax och strykjärn

Marthorna har en bra instruktionsvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=YybM6LOMDWA

Sticka en stor fyrkant av restgarner och tova i tvättmaskin i 60 grader. Välj ett program för kulörtvätt. Använd vanligt tvättmedel. För att få sittunderlaget att tova riktigt bra kan det löna sig att tvätta den en gång till på samma sätt. Det är svårt att ange exakta mått då garner tovas olika mycket – testa dig fram! Efter att du tovat lappen kan du klippa den mindre med sax ifall den blev onödigt stor.

Panduro har detaljerade instruktioner om du vill använda deras garn i stället för de restgarner du råkar ha tillhands:

https://panduro.com/inspirationpdfs/i_86238_se.pdf

 

Släng inte ditt gamla läderbälte. Läder är ju populärt och kan lätt användas till något kreativt.

Se dig om i naturen, kanske du hittar din nya mugghållare längs stigen.