Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Kyrkor erbjuder skydd åt ukrainare: ”Vi står inför den värsta krisen under vår livstid”

En våg utan motstycke av böner, solidaritet och vilja att hjälpa har sköljt över Europa på grund av krisen i Ukraina, berättar Lutherska världsförbundet.

Volontären Karolina Burcs hjälper en flyktingfamilj som anlänt till ett flyktingcenter på flygplatsen i Budapest. Centret har grundats av Hungarian Interchurch Aid (HIA). Bild: Albin Hillert / Lutherska världsförbundet.

Över två miljoner människor har redan flytt kriget i Ukraina. Flest flyktingar har kommit till Polen. De flesta är barn eller kvinnor eftersom män i 18–60 årsåldern inte kan lämna Ukraina.

Lutherska världsförbundets (LVF) medlemskyrkor i Ukraina och dess grannländer har tagit emot flyktingar, samlat och delat ut nödhjälp. Lutherska världsförbundet stöder sina medlemskyrkor i området så att dessa kan hjälpa flyktingar och ge psykosocialt stöd till behövande i enlighet med humanitära principer och internationella standarder.

”Arbetet har kommit bra ingång, men utmaningarna är enorma. Vi står inför den värsta krisen under vår livstid, och ingen har färdiga strukturer. Det att kyrkorna är med redan från början är unikt, men gör att utmaningarnas diversitet ökar. Vi bygger upp koordineringen i praktiken från grunden och våra få personresurser är till 150 procent upptagna med att starta upp och utvidga operationen.  Alltför många som vill starta egen okontrollerad hjälpverksamhet tar kontakt med oss”, säger Maria Immonen, som är chef för Lutherska världsförbundets verksamhetsavdelning Tjänst för världen.

Församlingarna inom den evangeliska kyrkan för den Augsburgska bekännelsen i Polen erbjuder logi på olika håll i landet och kyrkans diakoniorganisation har levererat humanitärt stöd med minibuss till Ukraina. På returresan tar de med sig flyktingfamiljer på flykt från kriget i Ukraina.

LVF samarbetar med sex lutherska kyrkor i fem länder: Ukraina, Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien.

”Dessa kyrkor är små minoritetskyrkor och därför har de bett LVF koordinera det humanitära stödet. LVF har en central roll i att skapa system för administration, kommunikation och humanitärt stöd: vi stöder kyrkorna så att de kan koncentrera sig på att se till att hjälpen når fram och på att erbjuda stöd till behövande. LVF:s Tjänst för världen kommer själv att leverera humanitär hjälp i stor skala”, berättar Immonen.

Lutherska världsförbundet och dess samarbetskyrkor gör tätt samarbete med samfund och religiösa ledare, det civila samhället, lokala och nationella regeringar samt humanitära och kristna aktörer. Finska Missionssällskapet är medlem i LVF och stöder arbetet bland flyktingar.

Finska Missionssällskapet ger 50 000 euro till de nödställda i Ukraina

Genom att donera till katastroffonden ger du nödhjälp till de mest behövande. Din hjälp behövs nu!

Stöd vårt katastrofarbete