Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Minst åtta döda i Addis Abeba efter störtflod

Flera personer saknas efter att en störtflod slagit till i området närmast Mekane Yesus-kyrkans seminarium. Missionssällskapets lokala medarbetare räddades i sista stund.

Människor räddade sig i sista stund undan floden genom att ta sig upp på taken. Bilder: Mekonnen Mulat.

Störtfloder till följd av kraftiga regn förekom på flera håll i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba sent i tisdags. Officiella dödstal saknas än så länge, men enligt den information Missionssällskapets anställda på plats har, har minst åtta personer drunknat, tiotals människor skadats och flera människor saknas.

Störtfloden drabbade även stadsdelen Mekanissa där Mekane Yesus-kyrkans seminarium och studentbostäder ligger, förutom kyrkans tjänstebostäder, missionsorganisationers byggnader och Finska Missionssällskapets kontor och gästhem. Vid seminariet studerar cirka 3400 studeranden, varav största delen just nu på distans.

Missionssällskapets väktare räddade sig i sista stund undan floden genom att ta sig upp på taket. Även andra människor tog sig genom fönstren upp på taket då vattnet steg upp till taket inne i huset.

”Människooffren är säkert många och egendom har förstörts. Nedre våningen i Missionssällskapets byggnad var helt och hållet översvämmad, containerbyggnaden hade slitit sig loss och vattnet förstörde bilar. Nu har vattnet sjunkit undan, men allt är täckt av jord och smuts”, säger Missionssällskapets projektkoordinator i Etiopien, Mekonnen Mulat.

”För seminariet är detta en katastrof, studerande har drunknat. Jag vet att åtminstone en präst som är från Hosaina och två av hans familjemedlemmar har dött och två i familjen är på sjukhus”, berättade Mekonnen på onsdag morgon.

Räddningsarbetet fortsätter fortfarande, men redan nu vet man att förödelsen är stor i Mekanissa och i ett stort område längs med floden.

”Trots att floden Akaki svämmat över tidigare, kom en så här snabb och stor störtflod som en överraskning för alla. Vi vill stöda och hjälpa såväl Mekane Yesus-kyrkan och kyrkans seminarium som bysamhällena däromkring. Stämningen är på många sätt chockad”, säger Missionssällskapets regionchef Teressa Juhaninmäki.

Addis Abebas viceborgmästare Adanech Abiebie har framfört sina kondoleanser med anledning av de döda och skadade.

”Trots att man försökt förebygga översvämningar, är den här olyckan ett bevis på att vi måste göra ännu mer”, kommenterade Adanech för den etiopiska pressen. Enligt Ethioexplorer uppmanade han stadsborna att vara försiktiga, eftersom de kraftiga regnen fortsätter enligt väderprognoserna de närmaste dagarna.

Stöd vårt arbete i Etiopien