Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Missionssällskapet beviljar 150 000 euro för att hjälpa civila i Israel-Palestina-krisen

Hamas terrorattack och Israels motattack har resulterat i en enorm humanitär kris i Gaza. Även på Västbanken råder det brist på baslivsmedel och mediciner. Finska Missionssällskapet har beviljat 75 000 euro ur sin katastroffond för att stöda ett lokalt sjukhus och 75 000 euro för att hjälpa civila i nöd.

Augusta Victoria-sjukhuset har specialiserat sig på vård av patienter med cancer- och njursjukdomar.
Augusta Victoria-sjukhuset har specialiserat sig på vård av patienter med cancer- och njursjukdomar. Foto: LWF/Albin Hillert

Missionssällskapet stöder verksamheten vid Augusta Victoria-sjukhuset i östra Jerusalem med 75 000 euro. Sjukhuset som ägs av Lutherska världsförbundet, är specialiserat på behandling av patienter med bland annat cancer- och njursjukdomar.

”De svårt sjuka patienterna på sjukhuset kommer från Västbanken och Gaza. Den upptrappade konflikten har gjort det mycket utmanande och farligt, ibland rentav omöjligt, för såväl patienter som personal att förflytta sig. Patienter och deras familjemedlemmar har suttit fast på sjukhuset sedan striderna startade”, berättar Eija Alajarva, sakkunnig i humanitärt arbete vid Finska Missionssällskapet.

“En del av personalen har varit tvungen att inkvartera sig på sjukhuset för att trygga vårdarbetet, eftersom de inte kan förflytta sig mellan hemmet och sjukhuset på grund av de skärpta reserestriktionerna.”

Missionssällskapets stöd går till att inkvartera patienter och deras familjemedlemmar, trygga patienternas och personalens tillgång till mat och dela ut exempelvis hygienartiklar. Tack vare stödet kan sjukhuset också öka sitt lager av medicin och förbereda sig för vård av människor som skadats i striderna.

Stöd till mat, mediciner och andra basförnödenheter

Utöver detta stöder Missionssällskapet ACT-alliansen (ett internationellt nätverk för utvecklingssamarbete, humanitär hjälp och påverkansarbete) med 75 000 euro, så att den kan svara på det växande behovet hos civila på Västbanken och i Gaza. Stödet används bland annat till mat, rent vatten, läkemedel, hälsovård och psykosocialt stöd.

“Beroende på behoven kommer stödet att kanaliseras via Missionssällskapets långsiktiga och pålitliga samarbetspartner: Lutherska världsförbundet, den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet samt Rådet för kyrkorna i Mellanöstern”, säger Eija Alajarva.

Finska Missionssällskapet har arbetat i Israel och de palestinska områdena i 99 år. Missionssällskapet stöder till exempel fredsfostran och ledarskapsutbildningar för ungdomar samt den lokala lutherska kyrkans diakoniarbete.

Donera till katastroffonden

Du kan stöda Missionssällskapets katastroffond via MobilePay till numret 17550 eller genom att texta HJÄLP20 (20 €) eller HJÄLP10 (10 €) till numret 16155. Mera info hittas på Missionssällskapets webbsida.

Ytterligare information ger:

Eija Alajarva

sakkunnig i humanitärt arbete
Finska Missionssällskapet

tfn 040 8209 732
eija.alajarva@suomenlahetysseura.fi