Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Missionssällskapet och Utlandshjälpen i gemensam kampanj för matsäkerhet

Både Kyrkans Utlandshjälp och Finska Missionssällskapet har lyft fram matsäkerheten  i sina huvudkampanjer i år. Organisationerna har med anledning av detta skickat ett brev till kyrkoherdarna, där församlingarna uppmanas poängtera den globala matsäkerheten i sin egen verksamhet. Målsättningen är att rätten till det dagliga brödet ska blir ett samtalsämne i församlingarna runt om i Finland.

”Fastän det finns tillräckligt med mat för alla i världen, så får var sjätte människa inte tillräckligt med näring och ett barn dör av hun­ger var femte sekund. Hunger är inte något oundvikligt faktum utan ett problem som kan åtgärdas. Förutom att det finns en vilja att hjälpa behövs politiskt initiativ och en världsvid folkrörelse som stöd”, poängterar organisationerna i sitt utskick.

Kyrkorna runtom i världen är som bäst på alerten för att främja matsäkerheten. Mera information om material och verksamhetsformer finns på Utlandshjälpens och Finska Missionssällskapets kampanjsidor på nätet på adressen www.handling.fi och www.utjamning.fi. Information om EAA:s matvecka den 10-17 oktober finns på adressen www.e-alliance.ch/en/s/food/2010-churches-week-of-action-on-food/. Både Finska Missionssällskapet och Kyrkans Utlandshjälp är medlemmar i EAA.

Flera Rättvis handel-församlingar

Finska Missionssällskapet och Kyrkans Utlandshjälp utmanar församlingarna att ansluta sig till Rättvis handel. Veckan för Rättvis handel pågår den 25-31.10. Årets tema är ”Gör en liten förändring” (Tee pieni muutos).

Föreningen för främjandet av Rättvis handel har tillsammans med Kyrkostyrelsen satt som mål att under kampanjveckan utöka antalet samarbetsförsamlingar, så att de passerar hundrastrecket. För tillfället deltar drygt 80 församlingar i Finland i rättvis handel.

Finska Missionssällskapet/Kyrkans Utlandshjälp 16.9.2010

Tilläggsinformation:

www.utjamning.fi

http://www.tekojakampanja.fi/se/

www.e-alliance.ch/en/s/food/2010-churches-week-of-action-on-food

http://www.reilukauppa.fi/?243

Seppo Kalliokoski, koordinator för påverkansarbetet, Finska Missionssällskapet, tfn. 040 774 3504 seppo.kalliokoski@mission.fi

Petri Merenlahti, chef för det kyrkliga arbetet, Kyrkans Utlandshjälp, tfn. 050 329 9976, petri.merenlahti@kirkonulkomaanapu.fi