Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Näsdagskampanjen stöder arbetet bland barn och unga i Nepal

Anu Bishwakarma,15, gladdes åt sina nya kryckor i oktober 2019. Hon tillhör den lägsta kasten och är funktionshindrad. I distriktet Dhading arbetar man för att förbättra kvinnors och barns hälsa. Bild: Mimosa Hedberg.

Fredagen den 13 november är en lyckodag. Då firar vi Finlands roligaste välgörenhetskampanj, Näsdagen. Via Yle bjuder Näsdagen hemmasalongerna på sprudlande humor, gripande historier ur verkliga livet, musikupplevelser och naturligtvis en möjlighet att hjälpa världens barn! Under kvällen får vi följa med hur mycket donationspotten växer!

Näsdagen är nu viktigare än någonsin tidigare då coronapandemin förvärrat situationen för världens barn. Donationerna går till att stöda världens barn – barn som hör till de allra mest utsatta i världen. Genom Näsdagskampanjen stöder Finska Missionssällskapet arbetet i Nepal. Fokus ligger på barns välmående men också hela samhällen får hjälp med att förbättra hälsan, utbildningen, livsmedelssäkerheten och möjligheterna till utkomst.

Coronan har påverkat stort de nepalesiska barnens hälsotillstånd och välmående. Rätten till utbildning har lidit och barnen har varit tvungna att avbryta sin skolgång. En del av skolorna är fortfarande stängda och möjligheterna till distansstudier är dåliga. Barndödligheten i samband med förlossningar är på väg upp och det har rapporterats om en ökning av våld i nära relationer.

Det finns ett stort behov för stöd för arbetet med psykisk hälsa bland barn. Missionssällskapets samarbetspartner i Nepal har börjat utbilda lärare i psykisk hälsa och producera ett radioprogram som riktar sig till allmänheten. Programmet påminner lyssnarna om att även barn är rädda för coronan och om vikten att beakta barnens behov.

13.11.2020 kl. 19–23.30 Näsdagssändning i Yle TV1 och Yle Arenan (på finska)