Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nattliga bombdåd mot kyrkor i Nepal

Enligt den nepalesiska polisen har två kyrkor utsatts för bombdåd natten till tisdagen. Bomber kastades mot kyrkorna Damak Jyoti och Gauri Ganj Emmanuel, belägna i länet Jhapa i sydöstra Nepal, säger pastor N.D. Thuling. Inga personer skadades i kyrkorna. Däremot skadades tre poliser efter att ha fört en tredje bomb för desarmering till polisstationen i Jhapa. Bomben detonerade plötsligt.

Ny grundlag i Nepal – sekulär stat?

Enligt The Kathamandu Post inträffade bombdåden ungefär ett dygn efter att Nepals grundlagsberedande möte med två tredjedelars majoritet röstat för en sekulär stat och därmed skrinlagt möjligheterna till en hindustat i Nepal. Organisationen Hindu Morcha Nepal, som kräver en hinduistisk stat, hade lämnat politiska tidningar vid de bomdskadade kyrkorna.

Finska Missionssällskapets evangelisk-lutherska partnerkyrka i Nepal har församlingar i Jhapa. Kyrkans ledare nåddes omgående med information om bombdåden och kunde höja säkerheten kring kyrkans lokaler. Kyrkan följer med situationen. På morgonen den 15.9 samlades alla kyrkliga ledare i området för att gå igenom situationen tillsammans.