Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nepal: Finska Missionssällskapets samarbetsparter har nått de svårast drabbade byarna

Hundratusentals nepaleser har förlorat sina hem i jordbävningen. Förutom tält behöver de vatten
Hundratusentals nepaleser har förlorat sina hem i jordbävningen. Förutom tält behöver de vatten

Flera av Finska Missionssällskapets samarbetsparter verkar i de områden som hör till de värst drabbade i Nepal. I länen Gorkha och Dhading väster om Kathmandu finns områden där byarna har totalförstörts. I dessa områden behövs förutom tält och filtar också mathjälp i form av matolja, ris och salt.

– Uppskattningen om antalet döda har redan stigit till över 10 000 och de meddelanden vi får från byarna är nedslående. Det finns inga tält, toaletter och ingen mat. Man är rädd för att smittsamma sjukdomar ska spridas, säger tf regionchef Heikki Takko.

Utdelningen av basförnödenheter till de jordbävningsdrabbade har inletts. Heikki Takko berättar att Lutherska världsförbundets Nepal-enhet stöder 16 officiella tältläger i Kathmandudalen, där det just nu delas ut hjälp. Vid lägren finns vatten, tält, tvål och andra hygienartiklar som ges till de hjälpbehövande.

Finska Missionssällskapet skickade 100 000 euro till Nepal i början av veckan via Lutherska världsförbundet. Därtill donerade Tammerfors församling 15 000 euro i katastrofhjälp via Finska Missionssällskapet.

Finska Missionssällskapet hjälper de mest utsatta

Enligt Heikki Takko har 31 län i Nepal drabbats av jordbävningen. I elva av dessa län har jordbävningen krävt människoliv och orsakat omfattande skador. I första hand riktas hjälparbetet till de byar som är mest hjälpbehövande.

– När vi får igång hjälparbetet i byarna måste vi beakta dem som är svagast; barn, kvinnor och personer med funktionshinder, påminner Heikki Takko.

Finska Missionssällskapet stöder den nepalesiska regeringens koordinering av hjälparbetet i Kathmandudalen, genom att delta i gemensamma överläggningar. Därtill är Finska Missionssällskapet i Nepal dagligen i kontakt med Lutherska världsförbundets hjälpteam.

Finska Missionssällskapet har verkat i Nepal sedan 1978. Antalet samarbetsparter är just nu 14, varav 4 verkar i de områden som drabbats hårdast av jordbävningen.

Hjälp de jordbävningsdrabbade: 

Ge en gåva via nätbanken

Gör en inbetalning:

Stöd Finska Missionssällskapets katastroffond genom att göra en inbetalning till kontonummer
FI60 8179 9710 0312 86 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.

Ring vår donationstelefon:

Hjälp genom att ringa 0600 11320. Samtalet kostar 20,28 euro + lna.

Donera via textmeddelande:

För att ge 5 euro, sänd ett textmeddelande med texten HJÄLP5 till numret 16155.  För att ge 10 euro, sänd textmeddelandet HJÄLP10 till numret 16155.