Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nepal: Hönsuppfödning hjälper Kanchi Sunar att försörja sin familj under coronatiden

Kanchi Sunar, 52, bor med sin familj på fem personer på den nepalesiska landsbygden, i distriktet Dhading. Hon är den enda försörjaren i familjen nu då äldsta sonen lider av hälsoproblem och maken inte kan dagsverka på grund av coronaepidemin.

Med stöd från Missionssällskapets samarbetsorganisation SAHAS började Kanchi föda upp höns. Hon startade med 20 hönor, och fram till nu har hon förtjänat ca 135 euro på hönsförsäljning. Med inkomsterna har hon kunnat försörja sin familj och betala för barnbarnens skolgång. Pengarna har också räckt till för att bygga en bättre bur för hönsen och ersätta den enkla i bambu. Hon har även kunnat köpa tillbaka de guldsmycken som hennes svärdotter var tvungen att panta.

Kanchis framgång har väckt entusiasm i bysamfundet och hon har inspirerat även andra kvinnor till att utveckla sin försörjning och ekonomiska självständighet.

–Under nedstängningen har inkomsterna från hönsuppfödningen underlättat familjens liv. Utan dem hade vi varit tvungna att ta lån eller gå och lägga oss på tom mage, berättar Kanchi.

Kanchis självkänsla har förbättrats av att människor från de högre kasten har köpt höns av henne som är lågkastig dalit. Hon planerar att utvidga verksamheten och hoppas att kunna få ett tryggat liv.