Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Pastor i Missionssällskapets samarbetskyrka dödades i en väpnad attack i Pakistan

Angriparna som färdades på motorcykel öppnade eld mot två präster i Peshawar stift i Pakistan den 30 januari. Den ena av prästerna dog genast, och den andra skadades och fördes till sjukhus.

Pastor William Siraj (t.v) omkom i en skottlossning. Pastor Patrick Naeem skadades men har redan fått komma hem från sjukhuset. Bild: Peshawar stift vid Pakistans kyrka.

Skottlossningen ägde rum i söndagseftermiddag på ringvägen runt Peshawar, då pastorerna William Siraj och Patrick Naeem var på väg hem från en gudstjänst.

Pastor Siraj dog i beskjutningen. Pastor Naeem skadades, men fick komma hem från sjukhuset redan samma dag.

Ingen aktör har tagit på sig ansvaret för attacken. Pakistanska polisen påbörjade omedelbart ett omfattande efterspaningsuppdrag i området kring Peshawar.

Peshawar ligger i nordvästra Pakistan i närheten av gränsen till Afghanistan. Enligt nyhetsbyrån Reuters har det under de senaste dagarna förekommit flera attacker mot säkerhetsstyrkor i gränstrakterna. Bakom många av attackerna är Tehreek-e-Taliban Pakistan, en grupp vars verksamhet har anknytning till talibanerna i Afghanistan.

Biskopen i Pakistans kyrka kräver beskydd för de kristna

De flesta pakistanier är muslimer – enligt uppskattning utgör de kristna bara 2–4 procent av landets befolkning. Trots att grundlagen skyddar också de kristna, är de en mycket föraktad minoritet, som upprepade gånger blivit attackerade på olika sätt. En av de mest förödande attackerna skedde hösten 2013, då två självmordsbombare detonerade sina bomber under pågående gudstjänst i kyrkan All Saints i Peshawar. I attacken omkom 85 människor.

Biskopen för Pakistans kyrka, Azad Marshall, kräver nu att Pakistans regering gör mera för att skydda de kristna.

”Vi fördömer starkt beskjutningarna mot prästerskapet, dödandet av pastor Wilson och skadandet av pastor Patrick Naeem tidigare idag. Vi kräver av Pakistans regering rättvisa och beskydd för de kristna”, twittrade biskopen i söndags.

Biskop Marshall och Humphrey Peters, biskop i Peshawars stift, träffade familjerna till de båda prästerna som attackerats. Från besöken publicerades berörande bild- och videomaterial på Peshawars stifts Facebook-sida.

Även premiärministern i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, Mahmood Khan, fördömde attackerna och försäkrade att de skyldiga ställs till svars för sina handlingar. Peshawar är huvudstad i ifrågavarande provins.

Missionssällskapet sände sina kondoleanser till biskopen

Finska Missionssällskapet har nära relationer till Peshawar stift, som är Missionssällskapets viktigaste samarbetspartner i Pakistan. Peshawar stift är ett av åtta stift i Pakistans kyrka.

Missionssällskapets verksamhetsledare Rolf Steffansson har varit i kontakt med Pakistan och framfört sällskapets kondoleanser till biskop Humphrey Peters.

Missionssällskapet har verkat i Pakistan sedan 1960. Syftet med Missionssällskapets arbete är att stöda barns skolgång, kyrkans verksamhet och religionsdialog samt förbättra kvinnors och barns hälsovård. Missionssällskapet stöder bland annat familjer med barns skolavgifter, eftersom det i Pakistan finns näst flest barn i världen som inte går i skola.

Text: Heli Vuohelainen

Läs mer om vårt arbete i Pakistan.