Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Stöd flyktingarna från Venezuela och andra som drabbats av katastrofer

Jesús David (26) flydde till Colombia med sin fru Shery och hennes far. Jesús och Shery är ingenjörer och Sreys pappa är arkitekt. I Lutherska världsförbundets verkstäder har de planerat hur de ska kunna försörja sig själva. De drömmer om att starta ett företag och reparera datorer. Foto: Diego Álvarez

Miljoner människor från Venezuela har lämnat de eländiga förhållandena i landet och flytt till grannländerna. Många har hamnat i Aruca län i Colombia. Där har Lutherska världsförbundet redan länge jobbat bland Colombias interna flyktingar. Nu behöver också de nyanlända flyktingarna hjälp. Missionssällskapet sänder nödhjälp som når fram via världsförbundet.

Situationen är kritisk för flyktingarna från Venezuela: levnadsförhållandena är svåra, det saknas pengar till mat och andra förnödenheter och det är svårt att få jobb. Lokalbefolkningen är inte alltid heller så positivt inställda. Lutherska världsförbundet ser till att flyktingarna får kuponger för mat och förnödenheter och hjälper dem att söka jobb. Dessutom ger man speciellt kvinnor och ungdomar utbildning om deras rättigheter, säkerhetsfrågor och hur de kan förbättra sina levnadsförhållanden.

Tänker på dem som blev kvar hemma

Jesús David (26) flydde till Colombia med sin fru Shery och hennes far. Jesús och Shery är ingenjörer och Sreys pappa är arkitekt. I Lutherska världsförbundets verkstäder har de planerat hur de ska kunna försörja sig själva. De drömmer om att starta ett företag och reparera datorer.

Jesús hoppas han snart kan börja förtjäna egna pengar. Även om sex av Jesús nio bröder flytt till Colombia, har han vänner och släktingar kvar i Barinas i Venezuela. Han tänker på dem varje dag och skulle vilja hjälpa dem ekonomiskt.

Ledaren för Venezuelas lutherska kyrka, Gerardo Hands, beskriver de hopplösa förhållandena i landet: invånarna svälter och kämpar dagligen för sin överlevnad. Befolkningen köar i timmar, ofta i dagar, för att få köpa livsmedel.

Det är lika svårt att få tag på medicin. En pojke han var fadder åt dog eftersom han hade diabetes och inte fick tag på insulin.

– Venezuela lider av en mycket svår ekonomisk och politisk kris och landet har förvandlats till en diktatur. Service och institutioner har slutat fungera och korruptionen har tagit över. Det är omöjligt att leva ett människovärdigt liv under sådana förhållanden, konstaterar Hands.

Stöd Finska Missionssällskapets katastrofarbete

Finska Missionssällskapets katastrofhjälp riktas i första hand till de länder där Missionssällskapet redan har verksamhet. Vi samarbetar med kyrkornas internationella katastrofhjälp ACT-alliansen samt Lutherska Världsförbundet. Katastrofhjälp ges oberoende av etnisk bakgrund, religion och nationalitet.

Så här kan du hjälpa:

  • Textmeddelande: sänd HJÄLP20 (20 €), HJÄLP10 (10 €) eller HJÄLP5 (5 €) till numret 16155
  • Ring till numret 0600 11320 (samtalets kostnad 20,28€ + lna.)
  • Gör en inbetalning till kontonumret FI60 8179 9710 0312 86, märk donationen: Hjälp
  • Ge en gåva via webben på www.finskamissionssallskapet.fi/katastroffonden