Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Strider stoppade Finska Missionssällskapets projekt i norra Etiopien – På området bor många fadderbarn som stöds av finländare

Konflikten i norra Etiopien har under de senaste veckorna avancerat söderut och till följd av detta har Missionssällskapet tvingats avbryta sitt arbete i många städer.

Dessie är en medelstor stad i Etiopien. År 2002 påbörjade Missionssällskapet ett stödprojekt för barn och unga som blivit föräldralösa på grund av aids i Dessie. Foto: Virve Rissanen.

”Våra projekt i Lalibela och Woldiya har lagts på is, eftersom det är stridigheter i området och förbindelserna inte längre fungerar. Med Dessie och Kombolcha får vi fortfarande kontakt, men rörligheten har begränsats.  De flesta kvinnor och barn har redan flytt från städerna”, berättar Missionssällskapets regionchef i östra och södra Afrika Teressa Juhaninmäki.

Missionssällskapet har arbetat i området med bland annat svårt funktionshindrade barn, sexuellt utnyttjade kvinnor och funktionshindrade småföretagare. I Lalibela tvingades man avbryta ett klimatprojekt som påbörjades ifjol och där man bland annat byggt bevattningskanaler på åkrarna.

Över 12 000 människor berörs av Missionssällskapets arbete på konfliktområdet.

Städerna i norra Etiopien är bekanta för många finländare genom vårt fadderbarnprogram. För närvarande stöder församlingar och privatpersoner fler än 200 fadderbarn i området.

”Finländska faddrar har stött barn och unga som blivit föräldralösa på grund av aids i nästan 20 år. Många finländska grupper och frivilligarbetare har besökt Dessie och Kombolcha. Därför kommer situationen nu väldigt nära”, berättar Juhaninmäki.

Under de senaste veckorna har striderna avancerat snabbt, och situationen i närheten av Dessie har eskalerat. Missionssällskapet tillsammans med sina samarbetspartner kartlägger som bäst hur man kunde fortsätta med projekten och få ut humanitärt bistånd till behövande.

”Missionssällskapet har inte just nu någon egen personal i norra Etiopien, men vi håller tät kontakt med våra samarbetspartner på området”, säger Juhaninmäki.

Arbetet i södra Etiopien, i Hosaina, Legehida och Addis Abeba, fortsätter som vanligt.