Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Testamenten har stor betydelse

Vad blev kvar? Familjen Pohjalainens åttonde och yngsta barn fick pappas klocka när han dog. Pappan hade köpt den i mars 1940, när han återvände till familjen från vinterkriget. Bild Pertti Pesonen

Finska Missionssällskapet fick ifjol 1,9 miljoner euro i testamentdonationer. Med testamenten vill man speciellt komma ihåg barn, flickors och kvinnors utbildning, funktionshindrade samt stöda fattiga församlingar och deras tillväxt i utvecklingsländerna.

”Testamentena har en stor betydelse i vårt arbete. Av våra inkomster kommer ca åtta procent från testamenten, berättar Finska Missionssällskapets förvaltningsdirektör och jurist Tarja Larmasuo.

”Givarna litar på att Missionssällskapet ser till att hjälpen når fram”, säger jurist Tarja Larmasuo. Bild Heidi Tirri.

En del av församlingarna kämpar med ekonomiska problem och har därför minskat sitt stöd till Missionssällskapet. I den situationen blir de privata givarnas stöd viktigare. Eftersom Missionssällskapet är en idéell förening betalar den inte arvsskatt på den egendom man fått via testamenten.

En gåva enligt egna önskemål

Den som vill göra ett testamente till förmån för Finska Missionssällskapet får råd av jurist Tarja Larmasuo, om det sen gäller hela egendomen eller en liten gåva.

En stor del av dem som gör testamenten till Finska Missionssällskapet är barnlösa. Om de inte har några släktingar närmare än kusiner som kan ärva går hela egendomen till staten. Ett alternativ i den här situationen är att göra ett testamente till en organisation som känns särskilt viktig och vars arbete man tycker bör fortsätta.

Livets viktiga papper

”Vid behov kan vi sköta om jordfästningen, minnestunden och bouppteckningen. Vi gör också ett gravskötselavtal med församlingen om den avlidna så önskar”, säger Tarja Larmasuo.

”Till livets viktigaste papper hör förutom ett testamente, ett vårdtestamente, ett intressebevakningsdokument och ens önskemål om begravningen. Det är lättare för de  anhöriga om de vet hur den nästående vill ha det”, funderar Larmasuo.

Missionssällskapet är med i kampanjen Det goda testamentet som ordnas av Ansvarsfullt donerande rf och tjugotalet andra organisationer. Genom kampanjen vill man förändra testamentkulturen i Finland, där än så länge bara en liten del av människorna har skrivit ner sin sista vilja.

Text: Marjatta Kosonen, översättning: Camilla Skrifvars-Koskinen

Om du vill veta mer om hur man gör ett testamente kan du gratis beställa vår testamentsguide här.