Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Thailand brottas med en tredje våg av coronan

Som en följd av en tredje våg är antalet coronafall snabbt på väg upp i Thailand. På onsdagen konstaterades mer än 21 000 nya smittofall, och 207 dödsfall. Alla våra Thailandsmedarbetare befinner sig för närvarande i Finland, men längtan tillbaka till arbetsområdet är stor.

Thailands lutherska kyrka delar ut mathjälp till människor som råkat illa ut på grund av coronan. På bilden levererar biskop Amnuay Yodwong (2 fr. höger) nödhjälp till en förort i Bangkok. Bild Thailands lutherska kyrka (ELCT)

”Coronasituationen är sämst i Bangkok”, berättar regionchefen Olli Pitkänen.

”Restriktionerna är väldigt strikta, det är endast tillåtet att röra sig på stan i nödvändiga ärenden. Skolorna är stängda och människorna uppmanas att jobba på distans, men för alla är det förstås inte möjligt. Utegångsförbud gäller från nio på kvällen till klockan fyra på morgonen.”

Även inrikesflygen står stilla och de olika provinserna har egna interna coronabestämmelser. Exempelvis kan man hamna i karantän om man kommer från en annan provins och landsvägarna kan vara avstängda. Endast en liten del av landets befolkning på 70 miljoner har hunnit bli vaccinerade.

”Detta leder till att landet får enorma ekonomiska och sociala utmaningar, vare sig det gäller barns skolgång eller människor som förlorat sina inkomster”, konstaterar Pitkänen.

Missionssällskapet har tio medarbetare i Thailand, som alla befinner sig för närvarande i Finland. Att återvända till Thailand skulle i princip vara möjligt, men det gäller att fundera ut en vettig tidtabell för returresan. Exempelvis skulle Riikka-Maria och Tomas Kolkka, som bor i Chiang Rai, först bli tvungna att vara i karantän i Bangkok för att sedan inte komma vidare på grund av att inrikesflygen står stilla.

”Barnens skola i Chiang Rai skulle ha börjat på måndag. Skolan meddelade först att de inte ordnar distansundervisning, men genast följande dag informerade de om coronaexponeringar och att de stänger skolan. Våra barn började nu skolan i Helsingfors”, berättar Tomas Kolkka.

Kyrkan hjälper dem som lider av corona

Coronan prövar självfallet även Thailands lutherska kyrka. Kyrkan har tagit ett partiellt digitalt språng, men på många håll på landsbygden saknar fattiga och äldre församlingsmedlemmar möjligheter att delta i gudstjänster via nätet. I delar av Thailand fungerar nätet dåligt.

”Till den thailändska kulturen hör att vara tillsammans och äta ihop. Det smärtar att pastorerna inte kan delta i familjefester och begravningar. I nuläget kommunicerar man huvudsakligen via telefon och det är inte tillräckligt i en gemenskapskultur”, säger Olli Pitkänen.

”Även församlingarnas kollektintäkter har rasat, när inte folk kan komma till kyrkan. De lågavlönade evangelisterna och deras familjer lider till följ av detta. I församlingarna ber man att coronan ger med sig och det igen blir möjligt att komma samman”.

Kyrkan gör sitt bästa för att hjälpa de som lider av coronan. Efter den ett och ett halvt år långa coronatiden stiger arbetslöshetssiffrorna och många familjer har det ekonomiskt svårt, vilket i sin tur leder till livsmedelsbrist. Thailands lutherska kyrka har för sin del delat ut mat- och annan hjälp åt utsatta människor. Även Missionssällskapets stöd har omdirigerats till coronahjälp.

Tomas och Riikka-Maria berättar att församlingsverksamheten är på paus i deras arbetsområde bland luafolket i norr. Undantaget är söndagsgudstjänsterna som ordnas med begränsat deltagarantal.

Paret Kolkka har kunnat fortsätta sitt språkarbete tillsammans med sina lokala kolleger på distans från Finland, men coronan har fördröjt det egentliga bibelöversättningsarbetet.

”Meningen var att vi skulle ha påbörjat översättningen av Matteusevangeliet redan för ett år sedan. Det har skjutits fram eftersom det kräver att vi är på plats i Thailand. Översättarna behöver tilläggsutbildning bland annat i datorprogram för översättning. Hittills har vi alltså gjort material för läskunnighetsarbete, men snart behöver vi nog komma igång med bibelöversättningen.”

”Situationen prövar oss alla, då man inte alls kan förutse vad som komma skall. Vi väntar bara på vad som händer näst”, suckar Olli Pitkänen.

”Situationen lever och ändras varje dag, och ibland kan förändringarna vara stora”, lägger Tomas Kolkka till.

Den planen som gäller just nu är att alla tio medarbetare ska vara på plats i Thailand senast i början av oktober.

Personalen i Kambodja är på väg tillbaka till arbetsområdet

I grannlandet Kambodja däremot är coronaläget redan bättre. Där har vaccinationerna framskridit snabbt, och man planerar redan för en tredje spruta och möjligen även vaccinering av småbarn.

Missionssällskapets personal i Kambodja kallades hem i maj på grund av landets coronaläge. Nu har de fått sina vaccinationer, en anställd har redan återvänt och de tre övriga är på väg i nästa vecka.