Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Ungdomarna hittade till kyrkan via spel

Eeva Macheye (t.v.), Elisabeth Lukandikija, Amos Kristofer och Musa Medadi är alla aktiva inom ungdomsarbetet i byn Mwang’halanga. Här bär de på evangelisten Elikana Mtalasi. Foto: Virve Rissanen.

Hösten 2018 fanns det sex kristna i byn Mwang’halanga. Ingen av dem var ung. Detta var början på evangelisten Elikana Mtalasis ungdomsarbete.

En söndag i januari 2021 bad man församlingens ungdomar stanna kvar vid kyrkan efter gudstjänsten. På gården hängde en grupp om trettio personer. En del av dem hade redan barn, men alla deltog i ungdomsarbetet. 

– Och detta är inte allt, berättar evangelisten Elikana, de kristna i byn är redan över trehundra och av dem är cirka hundra unga. 

Evangelisten Elikana Mtalasi började sitt arbete i byn Mwang’halanga år 2018. Foto: Virve Rissanen.

Arbetet började med spel. Elikana märkte att byborna gillade att spela kort. Han spelade också själv för att komma närmare människorna och med i gemenskapen. Efter att ha bekantat sig med människorna började Elikana undervisa ungdomarna.  

Han berättade om livet som kristen, om att skilja mellan rätt och fel, om Bibeln och Jesus.  

Kortspelet byttes ut mot fotboll och netball.
 Jag lyckades locka de unga att spela, eftersom många tänker att man som idrottare kan bli rik. Åtminstone är det lättare än genom att spela kort, berättar Elikana. 

Så småningom började ungdomarna också hitta till undervisningen, men det var resultatet av ett långsiktigt arbete. Ett exempel är 23-åriga Musa Medadi.

– Jag slutade skolan år 2015. Efter det gjorde jag just ingenting. Jag drev runt på byn, tills Elikana hittade mig. 

Under många år bjöd evangelisten Elikana regelbundet Musa Medadi till kyrkan. Till slut gick pojken med på att komma och har inte ångrat det. 

Varje lördag samlas ungdomarna i kyrkan. De lyssnar  Elikanas undervisning, spelar fotboll och netball och tillbringar tid tillsammans. Redan det att flickor och pojkar samlas tillsammans är betydelsefullt, berättar Elikana. 

– I vanliga fall undrar föräldrarna genast vad de handlar om ifall en flicka och en pojke pratar med varandra. På den punkten har vi redan lyckats ändra på attityderna lite grann, säger Elikana. 

Också Musa Medadis attityder har förändrats. Nu vill han studera vidare. Hans drömyrke är evangelist.
– Tidigare var jag förtappad, nu vandrar jag med Jesus i mitt hjärta, summerar Musa. 

Denna mening sammanfattar också den stora glädje som Hanna Oja-Nisula, utsänd av Finska Missionssällskapet, känner över att de viktiga frågorna hänger på så små saker. 

Oja-Nisula, som jobbat med ungdomsarbete även i Finland, har i Tanzania märkt att man inte nödvändigtvis behöver göra så avancerade saker tillsammans med ungdomarna.
– Endast det största miraklet behövsatt människan tar emot Jesus och börjar utföra det arbete som Elikana nu gör. 

I många ungdomars hem tror man på andemakter och besöker traditionella helbrägdagörare. Därför kan mötet med Jesus vara avgörande. 18-åriga Elisabeth Lukandikija berättar att tron fört med sig frihet. Hon behöver inte längre vara rädd.

– När jag har Jesus, har Satan ingen chans, säger Elisabeth. 

Hon berömmer också undervisningen. Där berättar Elikana om allt som hör till det kristna livet. Elisabeth nämner att det är viktigt att kunna skilja mellan rätt och fel, och ger ett konkret exempel. 
 En ungdom kan bli utnyttjad utan att ens förstå att det är fel. 

Alla intervjuade tävlar om att berömmevangelisten Elikana. Hur han förstår ungdomarna och lyssnar på dem. Elikana själv förklarar att hans förståelse grundar sig på hans bakgrund.  

– Mina föräldrar var traditionella helbrägdagörare. Jag var tvungen att rymma till kyrkan, säger Elikana. 

Några av de ungdomar som han tar sig an upplever nu något motsvarande. Alla föräldrar gillar inte att barnet konverterar till kristendomen. Vid behov skaffar Elikana ett tillfälligt boende åt de unga där de kan husera tills de kommit överens med föräldrarna.  

Ungdomsarbetet Victoriasjöns östra stift utförs i tjugo dotterförsamlingar. På samtliga områden har ungdomarna vilda berättelser att komma med. Gemensamt för dem är känslan av befrielse. Ungdomsevangelisterna bjuder in till kyrkan och fungerar som lärare. De medverkar också i gudstjänsterna och är trygga vuxna för ungdomarna. 

Evangelisten Elikana säger att han vill förändra ungdomarnas liv till det bättre. 
– Men jag ändrar inte på något. Allt kommer från Gud. 

Byn Mwang’halanga ligger cirka två timmars bilresa från staden Mwanza. Foto: Virve Rissanen.


Text och bild: Virve Rissanen

Översättning: Ann-Kristin Åvall

Stöd ungdomsarbetet i Tanzania och ge en gåva

  • via webben
  • Via MobilePay till numret 57720
  • Via bankgiro:
    Finska Missionssällskapet
    FI38 8000 1400 1611 30
    Märk donationen: Fasteinsamling2021 

 

Artikeln har ingått i tidningen Mission, som är gratis och kan beställas här.