Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Världens minst utvecklade länder behöver stöd

På FN:s Doha-konferens 6-8 mars utlovades de minst utvecklade länderna skuldlättnader, ytterligare finansiering och uppfyllande av klimatåtaganden.

Den finländska delegationen i Doha. Niko Humalisto från Finska Missionssällskapet till vänster. Foto:

– Just nu förstör klimatkrisen förutsättningarna för utveckling i de minst utvecklade länderna, säger Niko Humalisto från Missionssällskapet, som fungerade som rådgivare för den finska delegationen i Doha.

Konferensen för de minst utvecklade länderna som anordnades av FN godkände den politiska Dohadeklarationen, som inrättade ett stödprogram för världens 46 minst utvecklade länder (LDC).

Programmet listar prioriteringar för att stödja de minst utvecklade länderna under åren 2022–2031. Programmet understryker stödet till utvecklingen av världens fattigaste länder, trots att en geopolitisk kris pågår i världen.

Vid mötet bekräftade Finland sitt stöd till världens fattigaste länder. Dessa nationer betalar det högsta priset för vår tids kriser och tar sig långsammast ur dem.

För att stödja de 1,1 miljarder människor som bor i dessa länder utlovades skuldlättnader, ytterligare finansiering anpassad efter deras behov och uppfyllande av överenskomna klimatåtaganden.

Konferensens slutliga uttalande bygger på resultatet från olika workshop med 800 organisationsrepresentanter. Uttalandet betonar behovet av snabba åtgärder och grundläggande ekonomiska förändringar – på femtio år har bara sex LDC-länder nått upp till en medelinkomstnivå.

Läs mera här på finska