Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Global aktion 18.2: Från förföljelse till trygghet i Tanzania

Vårterminens första Global aktion-träff för unga vuxna ordnas inkommande lördag 18.2 klockan 15-17 vid Finska Missionssällskapet på Observatoriegatan 18 i Helsingfors. Temat för träffen är kyrkans kamp för att rädda människor med albinism i Tanzania. Charlotte Steffansson leder evenemanget.

I nordvästra Tanzania lever många människor med albinism i ständig rädsla. Enligt FN är Tanzania ett av världens farligaste länder för denna minoritet. Vidskepelse och tron på trolldom är utbredd. Många tror att kroppsdelar från albiner kan ge tur och rikedom.

– Varifrån kommer denna vidskepelse? Hur ser albinernas situation ut i Tanzania? Hur kan du vara med och trygga deras människovärde? Kom med och hör hur kyrkan engagerar sig i arbetet mot diskriminering och våld, och om vilken betydelse arbetet har i människors liv, säger Steffansson.

– Jag växte upp i nordvästra Tanzania, och har senare forskat i landet. Där har jag fått följa med vilken stor betydelse tron och kyrkan har speciellt för utsatta grupper: personer med olika funktionshinder, kvinnor och barn. Idag är personer med albinism bland de allra mest utsatta i Tanzania. De lever med hotet att kidnappas, amputeras och dödas. Kyrkan för en modig kamp för deras rättigheter och överlevnad, säger Steffansson.

Hundratals barn får skydd av kyrkan

I staden Shinyanga ligger ett center för funktionshindrade som staten har grundat. Centret är byggt för 120 barn, men för tillfället bor dubbelt fler barn på centret. Många av barnen lider av albinism. Föräldrarna har fört dem till centret där de får beskydd och kan leva i trygghet.

En ung kvinna med albinism, Kulwa Agnes Lusana, har mist sin ena hand. Hon lockades in i ett hus, där hon blev överfallen och amputerad. Nu bor hon på centret och berättar om sina framtidsplaner. Hon har fått en sömnadsutbildning och vill nu grunda ett litet företag.

Centret har haft för lite personal och det har rått brist på det mesta. Kyrkan har därför renoverat utrymmena, skaffat fram frivilligarbetare och ordnat utbildning om hygien och säkerhet. Man har även öppnat en liten mottagning där en hälsovårdare tar emot barnen. Den största förbättringen är ett nytt kök där man använder energisnåla spisar.

– Finska Missionssällskapet och finländska faddrar stöder från början av detta år skolgång för barn med albinism. Genom satsningar på utbildning och påverkansarbete i området strävar man nu efter att barnen inte skulle behöva söka skydd på centret för funktionshindrade och istället kunna leva i trygghet ute i samhället, säger understödskoordinator Britt-Helen Lindman.

Årets fasteinsamling hjälper

Intäkterna från Finska Missionssällskapets årliga fasteinsamling riktas i år till den lutherska kyrkans kamp för att skydda personer med albinism i Tanzania.

Sällskapet stöder också kyrkans arbete med att förändra gamla tankesätt. Kyrkan sprider saklig information om albinism, minskar medicinmännens negativa inflytande och hjälper dem att använda sina kunskaper för att göra gott.

Delta i fasteinsamlingen genom att ge en gåva till följande kontonummer:

FI38 8000 1400 1611 30, DABAFIHH
Märk donationen: F2017

Årets Global aktion-träffar

Juliana har utsatts för flera kidnappningsförsök. Foto: Mikko Pyhtilä