Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Hungersnöd hotar Etiopien: Finska Missionssällskapet ger 166 000 euro till humanitär hjälp

De väpnade konflikterna i Norra Etiopien har eskalerat och allt fler människor har tvingats lämna sina hem. FN har varnat för att hungersnöden blir allt värre i området: upptill 7 miljoner människor hungrar. Tack vare hjälpen från Missionssällskapet får de människor som lider av konflikten livsmedel, hygienprodukter och psykosocialt stöd.

Antalet internflyktingar har redan länge ökat i Etiopien. Bilden visar ett flyktingläger i Haiki, dit människor flytt från landets västra delar. Foto: Virve Rissanen.

”Människor har tvingats fly även från Missionssällskapets arbetsområden. Enbart i staden Dessie är internflyktingarna nästan 200 000. En del av flyktingarna är inkvarterade hos bekanta, men även de statliga skolorna har tagits i bruk som flyktingcentra”, säger Teressa Juhaninmäki, Missionssällskapets regionchef för östra och södra Afrika.

Missionssällskapets hjälp på 166 000 euro levereras av våra långvariga samarbetsparter Lutherska världsförbundet och Etiopiens lutherska kyrkas utvecklingssamarbetsavdelning. Projekten som fokuserar på humanitär hjälp stöds undantagsvis av Finlands utvecklingssamarbete.

”Inom vissa områden påverkas Missionssällskapets arbete märkbart av konflikten. På grund av väpnade sammandrabbningar har det klimatarbete i Lalibela som vi påbörjat tillsammans med Lutherska världsförbundet avbrutits.  Pengarna omdirigeras nu till att hjälpa de människor som tvingats fly sina hem. Arbetet koncentreras till området Kombolcha”, säger Juhaninmäki.

Den lokala lutherska kyrkan har påbörjat ett katastrofarbete som stöds av Missionssällskapet. Kyrkans hjälp riktas speciellt till barnfamiljer och skolbarn i området Dessie.

”Med hjälpen införskaffas bland annat olja, bön- och vetemjöl, salt, tvål, blöjor och handdesinfektionsmedel. Vi ordnar också psykosocialt stöd till barn som har fått se våldsamheter på alltför nära håll”, säger Juhaninmäki.

Så sent som i november i fjol påverkade Missionssällskapets arbete knappt alls av konflikten. Situationen förvärrades och i början av året 2021 beviljade Missionssällskapet 50 000 euro till regionen Tigray. I Etiopien arbetar Missionssällskapet i Woldiya, Dessie, Kombolcha, Legehida, Bench-Sheko, Jimmassa, Mettu, Hosaina, Amaro, Wonago och Addis Abeba.