Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Missionssällskapets samarbetspartner i Tanzania belönades – ”Jag är överlycklig”

De kvinnliga medlemmarna i Lukonde byförvaltning. Uppe till höger syns TCRS:s medarbetare Rehema Samwel. Bild: Virve Rissanen

Finska Missionssällskapets samarbetspartner i Tanzania, Tanganyika Christian Refugee Service (TCRS), fick på kvinnodagen den 8 mars ta emot ett pris för sitt arbete bland kvinnor och barn i Morogoro. Priset delades ut av Morogoros landskapsstyrelse och ministeriet som ansvarar för lokalförvaltningen i Tanzania.

Givarna berömde organisationen både för dess jämställdhetsfrämjande arbete och arbetet för att förhindra våld mot kvinnor och barn.

Rehema Samwel, som ansvarar för TCRS:s verksamhet i Morogoro, höll ett tal i samband med prisutdelningen.

– Jag är överlycklig för denna utmärkelse. Vi har jobbat i över 15 år med Missionssällskapets stöd och priset bevisar att myndigheterna ha fått upp ögonen för arbetets betydelse, säger Samwel.

Hon berättade att 3 600 kvinnor och 4 500 barn redan fått hjälp i området. Samwel tackade både Missionssällskapet och lokalförvaltningen i Morogoro för ett gott samarbete. Som ett resultat av arbetet ser man fler kvinnor i ledande ställningar i byarna, man har grundat barnskyddskommittéer i byarna och allt fler kvinnor får inkomster efter genomgången företagarutbildning.

– När kvinnor får egna pengar kan de köpa skolmaterial och skoluniformer till sina barn, eller ersätta grästaket i sitt hem med ett mer hållbart plåttak, berättar Samwel.

TCRS utbildar byborna bland annat i ledarskap, mänskliga rättigheter, läsning och sexuell hälsa.

Under årens lopp har vi varit verksamma i sammanlagt 33 byar. Regionkontoret i Morogoro har endast åtta anställda, men i byarna finns tiotals frivilliga som är en viktig resurs.

Text: Virve Rissanen

*** Stöds av Finlands utvecklingssamarbete***