Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nytt VR-spel från Finska Missionssällskapet: bekanta dig med livet på landsbygden i Tanzania

Finska Missionssällskapet lanserar ett nytt kunskapsspel om utvecklingssamarbete i Tanzania. Spelet innehåller bilder och korta videon tagna i 360 graders vinkel. Det fungerar både i webbläsare, på mobiltelefon och med VR-glasögon.

Hur är livet hos en familj på landsbygden i Tanzania? I Virtual reality-spelet har du möjlighet att bekanta dig med en nio personer stor familj. Du får lära känna familjens livsmiljö, vardag och arbete. Du får hjälpa dem lösa olika problem och utmaningar med jordbruket, klimatet, vattenförsörjningen och skolgången.

”Den virtuella verkligheten erbjuder olika möjligheter som inte har utnyttjats speciellt mycket inom utvecklingssamarbetet. Vi vill testa om det här är ett intressant och fungerande sätt att göra det finländska utvecklingssamarbetet mera känt. Vi vill också att finländarna ska få bli mera bekanta med människorna, deras verklighet och omständigheter i utvecklingsländerna”, säger Missionssällskapets kommunikationsdirektör Laura Häkli.

”Man kan spela utan VR-glasögon (Virtual Reality), det är bara att gå in via webbläsaren. De som aldrig haft möjlighet att besöka ett utvecklingssamarbetsprojekt kan nu göra det hemma i soffhörnet”.

”Ett av mina mest intressanta uppdrag”

Virve Rissanen, Finska Missionssällskapets kommunikatör i östra och södra Afrika, kläckte idén till spelet. Hon har också skapat innehållet. Rissanen har tidigare arbetat som journalist inriktad på teknologi och blev ivrig över möjligheterna kring 360-tekniken.

”Jag föreställde mig hur fint det skulle vara att visa finländarna hur verkligheten ser ut på de områden där Finska Missionssällskapet verkar, genom immersiva bildmaterial”.

Rissanen tog bilderna och videorna till 360-gradersspelet i byn Inolelo i nordvästra Tanzania. Familjen som är med i spelet har fått hjälp av Finska Missionssällskapet, genom till exempel trädplantering och utbildning i småskaligt företagande.

”Besöket var ett av de mest minnesvärda fotouppdragen i mitt liv, och jag hoppas att stämningen förmedlas till dem som spelar VR-spelet”, säger Rissanen.

”Familjen önskade besökarna välkomna att ta del av deras vardag och svarade tålmodigt på frågorna. Speciellt familjens pojke var intresserad av 360-kameran och fungerade som frivillig kameraassistent under dagen.

Missionssällskapet har redan tidigare producerat material för VR-glasögon från Tanzania och Etiopien. Spelet som nu lanseras är annorlunda såtillvida att det är interaktivt och fungerar även utan VR-glasögon. Missionssällskapet är en pionjär på detta område bland de organisationer som driver utvecklingssamarbete i Finland.

Spelet fungerar i olika webbläsare på dator och i mobiltelefon. Rekommendationen är att spela i Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Spelet har producerats av Finska Missionssällskapet i samarbete med det finska företaget 3DBear. Spelproduktionen har fått stöd av Finlands anslag för utvecklingssamarbete.

Spelet på svenska: https://wvr.li/zj6p31 för att spela med VR-glasögon gå in på https://wvr.li och ange koden 582-9391

Spelet på finska: https://wvr.li/5s8mg1 eller med VR-glasögon https://wvr.li och ange koden 140-9891

***Med stöd av Finlands anslag för utvecklingssamarbete***