Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Trädplanteringskampanj samlade in mer än 20 000 euro

Finska Missionssällskapets trädplanteringskampanj under reformationens märkesår inbringade mer är 20 000 euro. Byborna har redan påbörjat planteringen av de nya plantorna i Kishapu, Tanzania, ett område som har ett av de hårdaste klimaten i landet.

Regnperioden startade vid vanlig tid i november. Under året har folket i Kishapu drivit upp totalt 20 000 plantor. De planteras på ett område som tidigare var täckt av skog. Torkan hade inte förstört alla plantorna från föregående år utan envist stack de upp sina huvuden ur jorden när regnen åter började.

Kollekter för skogen

Med anledning av reformationens märkesår 2017 initierade Finska Missionssällskapet kampanjen Plantera ett hoppets träd i Tanzania. Genom kampanjen lyfte vi fram klimatförändringens verkningar. Ett hoppets träd planterades vid Finska Missionssällskapets kurscentrum Päiväkumpu. Träd gavs också som gåva till bl.a. kulturminister Sanni Grahn-Laasonen och biskop Tapio Luoma.

Totalt samlades mer än 20 000 euro in för trädplanteringsprojektet. Bidragen till trädplanteringen kom från många olika håll: Församlingarna bar upp kollekter för trädprojektet. Privatpersoner köpte trädplantor som Etiska gåvor till sina vänner. Tidningen Kotimaa gav en del av vårens prenumerationsintäkter till trädplanteringskampanjen. Församlingarna kunde också plantera ett hoppets träd på hemmaplan och sätta upp en metallplakett till minnet av märkesåret och donationen.

Tack för varje donation!

Träden växer redan

”Området Kishapu har ett av de svåraste klimaten i Tanzania. Jag är mycket glad att vår samarbetspartner Tanganyika Christian Refugee Service (TCRS) och projektets samordnare Oscar Rutenge har lyckats engagera byborna och framgångsrikt driva projektet”, säger Missionssällskapets medarbetare Mikko Pyhtilä från Kishapu.

”Jag tror att mer än 12 000 träd kommer att sättas i jorden, eftersom det finns 20 000 plantor på plantskolan. Byborna försöker plantera dem under de nuvarande regnen som räcker från december till januari-februari. Sen odlar de nya plantor inför följande regnperiod.”

Läs mera:

felm.finskamissionssallskapet.fi/10-000-trad-vantar-pa-plantering-i-tanzania-skolelever-skoter-plantorna/