Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Vandra med oss

Längtar du efter lugn och ro ute i naturen?

Ladda ner pilgrimsmaterialet

Naturen bjuder in till stillhet och andakt

Många församlingar i Borgå stift ordnar pilgrimsvandringar. Nu har du möjlighet att vandra i missionens tecken, på egen hand eller tillsammans med andra. Vi erbjuder ett inspirationsmaterial med betraktelser, böner och ord på vägen, med avstamp i Psalm 67, verserna 2-8. Texterna är skrivna av Stefan Djupsjöbacka, Helene Liljeström, Claus Terlinden, Ben och Maria (Mia) Westerling. Du kan ladda ner materialet genom att klicka på länken här nedan.

Ladda ner guiden “pilgrimsvandring i missionens tecken”

En glimt ur pilgrimsguidens första betraktelse:

“Vi är nu på väg på vår pilgrimsvandring. Den blir för oss ett avbrott i vår vardag och vi får gå ute i Guds vackra natur och uppleva skapelsens skönhet. Här får vi röra oss och känna oss som en del av den värld Gud har skapat. Vi kan känna marken under våra fötter, vi kan känna solens värme mot vår hud och vi kan beundra harmonin i naturens värld och andas in dofter och frisk luft. Samtidigt som vi fysiskt vandrar mot vårt utstakade mål beger vi oss på en inre resa, där vår inre människa gör nya upptäckter.

Vandringen gör vi till en bön, en stund i gemenskap med den Gud som välsignar oss.

Vandringen kan ses ur olika perspektiv: dels vandrar vi mot vårt mål men pilgrimsvandringen i Guds värld betyder då samtidigt att vandringen kan ses som själva målet.

Vår förundran väcks av upptäckten att vi alla är värdefulla i Guds ögon. Gud ser oss när vi vandrar i den värld han har gett oss att leva i. Tänk vilken nåd att Gud älskar oss och har gett oss livets gåva! I skapelsen blåser Gud in sin ande i hela sin värld och den har fått liv. Gud blåser in sin ande i oss och vi har fått ta emot gudomligt liv.

När vi tar vandringsstaven i vår hand, påminns vi om att Gud leder oss. Det heter i herdepsalmen att Guds ”käpp och stav gör mig trygg” (Ps 23). Genom sin närvaro i skapelsen påminns vi om att Guds ansikte ständigt lyser mot oss. Det är nåd.

Vi ber:

Gud, vi ber om din välsignelse på vår vandring. Väck hos oss en förundran över livets gåva, som du har gett oss. Tack för nåden att vi får vara dina barn.

Amen.

Stefan Djupsjöbacka och Helene Liljeström

Vi utvecklar som bäst också ett ledarmaterial för vandringarna. Är du intresserad av att leda en pilgrimsvandring?

Vänligen kontakta camilla.skrifvars-koskinen@finskamissionssallskapet.fi

Målet för vandringen kan vara till exempel en kyrka, en historisk plats längs en pilgrimsled, en glänta eller en strand. På bilden S:ta Katarina Kyrka i Karis. Foto: Joanna Lindén-Montes